Ja niestety nic nie wiem o rodzinie Walentego, poza tym, co otrzymałam od mojej cioci, siostry ciotecznej mojego dziadka. Były tam tylko artykuły z gazet o jego udziale w powstaniu styczniowym oraz informacje o jego córkach Marii Milwid i Władysławie Aleksandrowicz. Nie wiem, co się z nimi stało w czasie wojny. Przed wojną mieszkały w Poznaniu. Maria na ul. Konopnickiej, a Władysława na ul. Mickiewicza. Syn Władysławy Jarosław jest wymieniony na stronie Muzeum Wojska Polskiego jako uczestnik wojny 1920 r. w stopniu pułkownika piechoty. Przeżył wojnę i zmarł w wieku 80 lat w 1955 roku w Wiśle. W księgach meldunkowych miasta Poznania znalazłam też informacje o córce Janinie Aleksandrowicz urodzonej w 1907 r., która w 1920 r. z Warszawy przeniosła się do Poznania do Sióstr Sercanek jako uczennica. Syn Marii Władysław urodził się w 1914 r. w Jekaterynosławiu. Nie wiem, czy razem z nią wrócił do Poznania czy został lub zmarł w Rosji. Przeczytałam w gazetce gminy Buk informacje, i myślałam, że ktoś w Buku będzie coś wiedział na temat jego rodziny. Może pani Elżbieta Cicha będzie wiedziała więcej.
Pozdrawiam,
Ewa
Ostatnio edytowano 28 lut 2014, 22:06 przez Czerkawska, łącznie edytowano 1 raz
|