Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 25 gru 2024, 18:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 paź 2013, 20:00 

Witaj Elu!
Zauważyłam,że interesuje Cię nazwisko Brząkowski-podobnie jak mnie.Właściwie,to moja praprababcia nazywała się Brząkała.Jednak część jej rodziny zmieniła nazwisko na Brząkowski/-a.Pochodzili z okolic Wągrowca.Moja praprababcia Anna Brząkała ur.się w 1859 r.w Bracholinie.W tej samej wsi mieszkał też Michał Brząkowski ur. ok 1853 r.Miał co najmniej czworo dzieci.Czy w swoich poszukiwaniach skupiasz się wyłącznie na okolicach Kalisza?

poszukuję:
Grams,Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Cegielscy,Ciesiółka,Głów,Twardowscy,Kurczewscy,Nowak,Dziadoszek,Brząkała,Tomkowiak,Bejma,Drażdżyńscy,Dyament

PostNapisane: 27 paź 2013, 20:22 

Witaj Edyto!
Owszem interesuje mnie nazwisko Brząkowski, ale nie koniecznie z Kalisza, a raczej ze Słupcy.
A dowiedziałam się o tym dopiero wtedy, kiedy przeczytałam akt zgonu mojej babci, że urodziła się w Słupcy.
Akt urodzenia mojego dziadka wskazywał, że ślub brali w Kościele św. Mikołaja i ja byłam całkowicie przekonana,
że to było w Kaliszu, ponieważ taki Kościół pw. św. Mikołaj jest w Kaliszu.
Szukałam w parafii takiego aktu, ale nie znalazłam. Dopiero akt zgonu wyjaśnił sprawę.
Nazwisko Brząkowski może być również Brzonkowski jest dla mnie ważne, ale czekam na skany z parafii Słupca.

Poszukuję:
Kujawiński, Sobczak, Musiak, Jochan (Kalisz) ; Przerański, Czerniak - Cierniak (Pamięcin); Mikołajczyk (Błaszki); Brząkowski, Ciesielski, Jankowski, Błaszak (Słupca i Września), Walczak, Janiak (Kuchary).

PostNapisane: 01 lis 2013, 22:27 

Eluś napisał(a):
Mam pytanie : czy istnieją spisy wychowanków Domów Dziecka w Kaliszu lub okolicy - lata 1890-1950?

Witam. Przyłączę się do pytania bo także mnie to interesuje.

Pozdrawiam Zuzanna.

PostNapisane: 02 lis 2013, 12:31 

Witaj Zuzanno.
Dom Dziecka w Kaliszu posiada spis wychowanków od roku 1922.
Ja pisałam maila w swojej sprawie i dostałam odpowiedź.
domdziecka.kalisz@gazeta.pl

Napisz, jeśli interesuje Cię okres od 1922 r. jest tam bardzo miła p. Dyrektor, na pewno Ci odpisze.
Czy są jakieś spisy w archiwum - nie wiem ?

Poszukuję:
Kujawiński, Sobczak, Musiak, Jochan (Kalisz) ; Przerański, Czerniak - Cierniak (Pamięcin); Mikołajczyk (Błaszki); Brząkowski, Ciesielski, Jankowski, Błaszak (Słupca i Września), Walczak, Janiak (Kuchary).

PostNapisane: 24 lis 2013, 21:43 

Bardzo żmudna ale jak potrzebna wspaniale wykonana praca . Oczywiście nieskończona ciekawi mnie tylko czy nadal jest na tapecie ta mrówcza praca i czy jest możliwość zebrania tych danych w jednym indeksie , z możliwością dodawania nowych wpisów .Przeglądając skany w WBC Poznań ksiąg z Kalisza z okresu do 1800 roku znalazłem osoby o nazwisku Bobrowski (a) oczywiście jeszcze ich nie powiązałem z moją rodziną zbyt mało danych .Ale niektóre nazwiska mają dość dużo danych zwłaszcza przy okazji pisania testamentów . Pisząc o tym chce zwrócić uwagę że przeglądając te stare księgi można zapisywać występujące nazwiska i uzupełniać dane coś w stylu BASIA . O znaczeniu takiego zbioru danych nie trzeba chyba nikogo przekonywać .
Pozdrawiam Ryszard

PostNapisane: 16 kwi 2014, 13:28 

Witam wszystkich
Chylę czoła dla pracy wykonanej przez Pana Romana , pomimo,ze nie doszukałam się mojego nazwiska Straburzyński . Są to moi przodkowie wywodzący się z Pleszewa.Spotkałam nazwisko Straburski , Straburka i zastanawiam sie czy od tego nazwiska nie utworzyło się nazwisko Straburzynski. Wiem ,ze Straburzynscy mieszkali w Pleszewie przy ulicy Kaliskiej.Bede szukała dalej . Pozdrawiam Pana Romana.Elżbieta Straburzynska - Drewniak

PostNapisane: 17 maja 2020, 18:40 

Wracam do tego cennego wątku autorstwa śp. Romka, by dołożyć pewien drobiazg, za który dziękuję pani Ewie.

RomanK napisał(a):
Wretowski Jerzy, Węgier, 1765-74, podpis

Żerków, 3 VII 1785.
Chrzest: Leonora Petronela Tekla c. NN. Atanazego Wretowskiego z pochodzenia Węgra, z wyznania schizmatyka i Teresy Gliszczyńskiej Polki, katoliczki, małżonków. Chrzestni GD. Wielochowski posesor d. Lisowo i GD. Rozalia Ciszewska posesorka d. Kamień.

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.

PostNapisane: 01 mar 2024, 23:46 

Witam.
Czy ktoś ma więcej informacji o braciach Mazurczakach/Mazurkach wymienionych w tym wątku? Gdzie szukać akt ich dotyczących?

Pozdrawiam-Tomasz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1