Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 19 sty 2025, 00:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 mar 2013, 22:04 

Witam!

Proszę o pomoc w odnalezieniu rodziców Teodora Jankowskiego - mojego pradziadka ożenionego z Balbiną Bukowiecką w parafii Czerwona Wieś. O rodzinie Balbiny wiem dożo , o dalszych losach Teodora po zawarciu ślubu również natomiast nic nie wiem o rodzicach, ewentualnie rodzeństwie Teodora.
Zdaje sobie sprawę, że z uwagi na popularność nazwiska będzie ciężko cokolwiek znaleźć, ale być może jest ktoś, kto również poszukuje osób o takim nazwisku z Poznania.
Liczę jak zwykle na pomoc forumowiczów.
Maria

PostNapisane: 26 mar 2013, 22:41 

Witaj!

Na początku napiszę, że mamy wspólnych przodków - moją 2xprababcią była Eleonora Baranowska z domu Bukowiecka, siostra Balbiny Bukowieckiej, żony Twojego Teodora - wiem, że masz kontakt z gałęzią poznańską rodu i chodziłaś do klasy z Ciotką Ewą. Wiem też trochę o Bukowieckich - jakby co pisz na PW lub maila.

Już jakiś czas temu znalazłem kartę meldunkową Teodora Jankowskiego - http://szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19. ... /#tabSkany i strona następna, wynika z niej, że urodził się gdzieś pod Śremem 3 VIII 1853 roku, niestety nie mogę odczytać miejscowości, podejrzewam Kopaszewo lub Kadzewo pod Śremem.

Ślub Teodora Jankowskiego i Balbiny Bukowieckiej odbył się w Czerwonej Wsi w 1874 roku - i jeśli po 1 października, to może znaleźć się także w zapisach cywilnych USC w Krzywiniu, którego akta przechowywane są w AP Leszno. Tam znalazłabyś konkretne informacje o jego miejscu urodzenia i rodzicach.

Mam też kilka kart meldunkowych dzieci Teodora Jankowskiego i Balbiny Bukowieckiej - być może także je już masz.

Pozdrawiam.

Burzyński i Kotecki (Kociałkowa Górka, Czerlejno)
Błażejewski (Krzywiń), Dubisz (Strzyżew, Bieżyń)
Baranowski (Jurkowo, Rąbiń), Bukowiecki (Jurkowo)
Szuleta (Wrząca i Racławice), Kurzawa (par. Goszcz i Giżyce)

Ostatnio edytowano 26 mar 2013, 23:32 przez pietrzepawle, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 26 mar 2013, 23:30 

pietrzepawle napisał(a):
Już jakiś czas temu znalazłem kartę meldunkową Teodora Jankowskiego - http://szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19. ... /#tabSkany i strona następna, wynika z niej, że urodził się gdzieś pod Śremem 3 VIII 1853 roku, niestety nie mogę odczytać miejscowości, podejrzewam Kopaszewo lub Kadzewo pod Śremem.

Krossno [kreis] Schrimm -> czyli Krosno w pow. Śrem -> czyli Krosno w parafii Mosina :wink:

Szanuję pracę i dorobek badawczy innych. Dlatego - zgodnie z Regulaminem Forum i prawem oraz aby nie naruszać praw autorskich i nie dokonywać kradzieży wartości intelektualnych - zamieszczam linki do źródeł informacji.

PostNapisane: 26 mar 2013, 23:36 

Jerzy Drzymała napisał(a):
Krossno [kreis] Schrimm -> czyli Krosno w pow. Śrem -> czyli Krosno w parafii Mosina :wink:

Początkowo i ja tak pomyślałem, ale stwierdziłem, że Krosno należało do pow. poznańskiego, teraz widzę, że faktycznie i Mosina i Krosno należało do pow. śremskiego. Dzięki!

Zatem prawdopodobnie to są rodzice Teodora, ale trzeba by to sprawdzić w księgach mosińskich, gdzie jest pewnie jego akt chrztu:

Parafia katolicka Mosina [Moschin], wpis 1 / 1849 zgodność: Pan młody: 100%
Dominicus Jankowski (46)
Rosalia Szmit (28) Dodatkowe informacje o ślubujących: vidua

Burzyński i Kotecki (Kociałkowa Górka, Czerlejno)
Błażejewski (Krzywiń), Dubisz (Strzyżew, Bieżyń)
Baranowski (Jurkowo, Rąbiń), Bukowiecki (Jurkowo)
Szuleta (Wrząca i Racławice), Kurzawa (par. Goszcz i Giżyce)

PostNapisane: 08 lip 2013, 22:54 

Witam również poszukuję Jankowskich powiązanych z tymi rejonami w Jurkowie urodził się mój prapradziadek Jan Jankowski syn Ignacego oraz Marianny z Michałowiczów oraz wnuk Piotra Jankowskiego będę wdzięczny za wszelkie informacje

PostNapisane: 09 lip 2013, 07:06 

kamil1990r napisał(a):
Witam również poszukuję Jankowskich powiązanych z tymi rejonami w Jurkowie urodził się mój prapradziadek Jan Jankowski syn Ignacego oraz Marianny z Michałowiczów oraz wnuk Piotra Jankowskiego będę wdzięczny za wszelkie informacje

Witam
Parafia katolicka Czerwona Wieś, wpis 21 / 1891

Ignatius Jankowski (24 1/4)

Marianna Michałowicz (17)
http://poznan-project.psnc.pl/search.php

Dolsk (par. rzymsko-katolicka) - akt zgonu, rok 1918

Marianna Jankowska , rodzice: Ignatius Jankowski, Marianna Michałowicz ,
http://www.basia.famula.pl/

Strefa czasowa: UTC + 1