Dzien dobry

,
troche utknalem w swoich poszukiwaniach i chcialbym prosic o podzielenie sie swoim doswiadczeniem.
Moj prapradziadek Michal Grzelczyk na akcie slubu z 1857 ma wymienionych rodzicow Walentego i Marianne (PP: Catholic parish in Woniesc [Woynitz], entry # 19 in 1857). Na akcie urodzenia jednego ze swoich synow wystepuje jako Grzesczak. Na innych zamiennie Grzelczyk badz Grzelczak (badz wspolnie, ksiadz pisal "a" i "y" jedno na drugim). Niestety ksiega urodzin na dostepnym mi mikrofilmie nie obejmuje daty jego urodzin (ok. 1827).
Magdalena Grzelczyk, jak przypuszczam siostra, bo majaca ten sam zestaw imion swoich rodzicow (PP: Catholic parish in Wonieść [Woynitz], entry # 12 in 1851), urodzila sie circa 1822 podlug jej aktu slubu. Prawdopodobniej jej akt urodzenia to 22/1822 7 lipca 1822 roku, rodzice Walenty Grzeskowiak i Marianna.
Przeszukujac baze PP jest tylko jedna para, ktora by pasowala jako rodzice wyzej wymienionych, mianowicie Walenty Grzesiak i Marianna Jakubasianka (PP: Parafia katolicka Wonieść [Woynitz], wpis 2 / 1822). Dotarlem do tego aktu slubu i najwyrazniej mial miejsce 6 maja 1822.
Teraz pytania

:
- jak czesto spotkaliscie sie panstwo ze slubem, w ktorym panna mloda (virgo) bylaby w zaawansowanej ciazy (mniej wiecej 7 miesiac)? Czy ksiadz umiescilby jakas dodatkowa informacje na akcie slubu badz chrztu w takim przypadku?
- wiem, ze nazwisko Grzelczyk wywodzi sie od Grzegorza. Stad sklaniam sie ku uznaniu Walentego i Marianny jako moich przodkow. Jednak mimo wszystko nie daje mi spokoju taki przeskok od Grzes* to Grzel*. Tym bardziej, ze w latach dwudziestych XIX wieku, w tej samej parfii sa sluby osob o nazwisku Grzelczyk e.g.: Tomasz Grzelczyk (PP: Parafia katolicka Wonieść [Woynitz], wpis 11 / 1815) czy Casparus Grzelczyk (PP: Parafia katolicka Wonieść [Woynitz], wpis 1 / 1825).
Bede wdzieczny za wszelkie opinie na ten temat.
Pozdrawiam,
Piotr