Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 19 sty 2025, 10:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2012, 14:34 

Witam,
Poszukuje osób spokrewnionych z rodziną Ciesielskich z powiatu gnieźnieńskiego, głównie interesują mnie informacje o rodzinie ciesielskich z Małachowa Kępego.

*Wojtek*

PostNapisane: 27 lut 2012, 19:37 

Od kilku lat gromadzę informacje na temat rodziny mojej matki. Nazywała się Trąmpczyńska. Jej ojciec Zbigniew Trąmpczyński ożenił się z Józefiną Haupt w dn. 12.grudnia 1910 r. w miejscowości Tharandt koło Drezna. Zachowały się telegramy z tego ślubu, a wśród nich trzy od rodziny Ciesielskich: Kazimierza z żoną Ciesielskich (podpisane Kazimierzostwo Ciesielscy) z Sosnowca i jeszcze dwa podpisane Witoldowie Ciesielscy z Łodzi i Ignacostwo Ciesielscy z miejscowości, której nie mogę odczytać Rott…? Nie wiem kim byli dla mego dziadka. Poszukuję powiązania Ciesielskich z Trąmpczyńskimi i Kiedrzyńskimi. Czy któraś z tych rodzin coś Panu mówi ? Wiem, że w okolicy wymienionych miejscowości mieszkali także Trąmpczyńscy, a może i Kiedrzyńscy. Szukam Józefa Kiedrzyńskiego ur. ok. 1848 r. MariaZofia

PostNapisane: 27 lut 2012, 21:03 

Szanowna Pani,
Co do Trąmpczyńskich to wiem tyle,że byli oni właścicielami wsi Ruchocin, Mielżyn i Lipie (obecnie część Ruchocina). Na sklepieniu zakrystii kosciła parafialnego w Mielżynie znajdują się inicjały Stanisława Otto Trąmpczyńskiego, swego czasu istniał również grobowiec pod kościołem tejże rodziny szlacheckiej choć dzisiaj po wejściu do grobowca nie ma śladu.

Czy ma Pani informacje na temat Ciesielskich?

Pozdrawiam serdecznie:D
*Wojtek*

PostNapisane: 28 lut 2012, 20:51 

Dzieki za informacje o Trampczyńskim, a jeśli chodzi o Ciesielskich to nic poza tym co napisałam. Przypuszczam, że byli w jakiś sposób spokrewnieni / spowinowaceni z Kiedrzyńskimi. Pozdrawiam MariaZofia

PostNapisane: 26 lip 2012, 21:25 

Moja praprababcia pochodzila z Ciesielskich z Czerwonej Wsi (niem: Rothdorf)-powiat Koscianski, jej rodzice to Wawrzyniec (Laurentius) Ciesielski i Katarzyna (Catharina) Ciesielska (zd Jedrychowska).
z powazaniem
Kasia

PostNapisane: 04 wrz 2012, 18:11 

do katepog, dziękuję za wiadomość o Ciesielskich. Czy możesz przybliżyć daty związane z podanymi przez Ciebie osobami. Ci, o których piszę wysłali życzenia na ślub mego dziadka w 1910 r. do Tharandtu w Niemczech. Czy kojarzysz jeszcze rodzinę o nazwisku Kiedrzyński w kontekście Ciesielskich?. Pozdrawiam

PostNapisane: 20 paź 2012, 21:53 

Moja mama Janina Ciesielska * 1921r. +2006r.
dziadek - Józef Ciesielski * 1871r. Jeżyce + 1929r. Tomisławice - żona Teodora Konstancja Maciejewska
pradziadek - Franciszek Ciesielski * +/-1839 + 1906r. Trzebuchów poch. Dęby Szlacheckie jego żona Bibianna Dembińska (ślub 1866r. Dobrzyca)
Franciszek pracował w Sośnicy k/Dobrzycy( w charakterze zarządy albo administratora- nie wiem). Były to rok 1866, gdyż brał wtedy ślub b z Bibianną Dembińską.
prapradziadek -Wojciech Ciesielski* +/- 1805 + prawdopodobnie w 1887r. ślub w 1825r. z Małgorzatą Biegańską

Józef Dembiński z Sieroszewic* 1821r. s Wojciecha Dembińskiego i Konstancji z Kiedrzyńskich, w 1844r. w Gorzyczkach brał ślub z Zuzanną Ławicką.

Nepomucen Dembiński * 1823r. był bratem Józefa i moim prapradziadkiem ożenił się w 1843r. (ślub w Dobrzycy) z Anastazją Szukalską *1818r.w Dobrzycy, mieli córką Bibiannę Dembińską.

Też jestem zainteresowana rodziną Ciesielskich.
Pozdrawiam

Łucja Kucińska

Strefa czasowa: UTC + 1