Witam.
Dziękuję bardzo za informacje. W PP znalazłam Strykowskich z par. Modrze. Znalazłam też Augustinusa Strykiera z sąsiedniej par. Żabno, który w 1808 r. żeni się z Elizabeth Chancz. Rodzina moich Strykierów od ok 1805 r. pojawia się w par. Drużbice k. Bełchatowa. Wywodzili się z Wielkpolski. Wiem o tym, ponieważ w akcie zgonu Samuela Strykiera z 1821 r., sporządzonym w sąsiedniej do Drużbic par. Bogdanów jest napisane, że był "włościaninem rodem z Jaskułek z Wielgopolskiej". Z kolei w akcie małżeństwa jego brata , wdowca, Bogusława Sztrykiera z listopada 1809 r. jest napisane,że ma 46 lat "podług złożonej przed nami metryki chrztu wyjętej z ksiąg kościoła parafii Łęka, z Jana Zygmunta Sztrykiera we wsi Jaskułkach niegdyś zamieszkałego, młynarza i Marianny Grosmanówny syn spłodzony". Bogusław żeni się z panną Katarzyną Szymańską, l. 30 "podług złożonej przed nami metryki chrztu wyjętej z ksiąg kościoła parafii Łęka Szymona Szymańskiego, płóciennika we wsi Kiełczawie niegdyś zamieszkałego i Teresy Owsinianki spłodzona córka".
Syn Bogusława z pierwszego małżeństwa - Karol Strykier w kwietniu 1809 r. w pobliskich Rokszycach, par. Piotrków Tryb. bierze ślub i w akcie jest m.in. napisane, że "podług metryki wyjętej z kościoła Granowskiego i podpisanej przez księdza Benedykta Lisińskiego komendarza pod dniem 17 lutego roku teraźniejszego ma lat 24. W akcie zgonu Bogusława Strykiera, sporządzonym w Drużbicach w 1831 r. jest napisane,że był synem Bogsława (pomyłka spisującego-powinno być Jana Zygmunta) i Marianny małżonków Strykierów z Karczowa.
Nazwy miejscowości (Łęka, Granowo, Kiełcza, Karczewo) które pojawiają się w tych aktach, wskazują,że moi Strykierowie pochodzili z okolic Grodziska Wielkopolskiego i Kościana.
Przeglądałam akta metrykalne z XVIII w. par. Łęka i ...nie znalazłam aktów urodzenia Bogusława i Samuela. Być może urodzili się w jednej z sąsiednich lub pobliskich parafii. Rozważałam też ewentualność, że ich przodkowie byli niemieckimi kolonistami, którzy osiedlili się w Wielkopolsce w pocz. XVIII w.
Kilka dni temu, zupełnie przypadkowo, natrafiłam na ...Jezioro Strykowskie i miejscowość Strykowo, położone nie tak daleko od w/w miejscowości, z którymi zwiazani byli moi Strykierowie.
Zastanawiam się,czy to przypadek, czy być może ich nazwisko też jest odmiejscowe (od Strykowo) i dlatego szukam w tych okolicach wszelkich informacji o Strykierach, Strykowskich.
Pozostała mi do przejrzenia par. Granowo - zapisy z XVIII w.Tam powinien być akt ur. Karola Strykiera, syna Bogusława i Marianny Grosmanówny.
Mam prośbę do osób, które przeglądały księgi tej parafii - może przypominają sobie nazwisko Strykier. Karol urodził się ok. 1785 r.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania S.
_________________ Pozdrawiam. Anna S.
Poszukuję: - aktu urodzenia Stefana Rudnickiego, ok. 1780 r. - okolice: Kalisza, Pleszewa, Ostrowa Wlkp., a może Ostrzeszowa...
|