ElaK napisał(a):
Witaj Princy!
Czy w Twoich notatkach pojawia się nazwisko Lepczyńska Julianna/córka Cypriana i Anny/ urodzona ok.1850r. I ewentualnie jej ślub ok.1880r. ze Szczepanem/Stefanem/ Andrzejewskim. Mieszkali w Nowej Wsi i w Gizałkach ale tam nie ma urodzenia Anny ani ich ślubu . Będę cieszyła się jeżeli coś znajdziesz.
Pozdrawiam Ela
Niestety nie znalazłem Julianny Lepczyńskiej. Jeśli urodziła się w parafii Szymanowice to najprawdopodobniej przed rokiem 1850, gdzie nie mam pełnych danych. Ślubu też nie odnalazłem, ale są inne informacje nie o samej Juliannie ale o Szczepanie/Stefanie/ Andrzejewskim i Dorocie Lepczyńskiej (być może to siostra Julianny?)
W roku 1883 przy akcie urodzenia Józefa Grzelaka jako rodzice chrzestni występują Stefan Andrzejewski z Nowej Wsi lat 24 i Dorota Lepczyńska z Nowej Wsi.
W roku 1887 zapewne ta sama Dorota Lepczyńska zawarła związek małżeński z Józefem Sutym (akt małżeństwa nr 18).
Natomiast w roku 1896 jako świadek na ślubie Ignacego Chojnackiego i Heleny Paprockiej występuje Szczepan Andrzejewski z Gizałek lat 36.
To wszystko co udało mi się wyłowić. Nazwisko Andrzejewski występuje dość często w aktach z Szymanowic.
janna napisał(a):
Nie wiem jak dziękować!
Muszę to spokojnie przeanalizować, a z całą pewnością widzę tu ślub mojej prababci Cecylii Sternel ze Stanisławem Radolińskim. Z całego serca dziękuję !
Anna
Cieszę się, że mogłem pomóc