Przeczytałam uważnie cały temat, i wyciągnęłam swoje osobiste wnioski, które przedstawiam poniżej.
1)W roku 1876 rodzi się Agnieszka Krupecka, córka niezamężnej Franciszki Krupeckiej.
2) Franciszka Krupecka prawdopodobnie wychodzi za mąż za Stefana Wieczorka przed 1885 rokiem, i mają dzieci Szczepana (1885) i Józefę (1888) wg BASI. ( Agnieszka ma wówczas około 10 lat).
3. W akcie urodzenia (USC), w akcie chrztu i w akcie ślubu Agnieszki, podano poprawne jej nazwisko rodowe czyli Krupecka.
4. Osoba zgłaszająca zgon Marii Henicz wiedziała, że jej matka Agnieszka ma rodziców Stefana i Franciszkę Wieczorków.
Maria Henicz – dziecko,
Agnieszka Krupecka – matka
Franciszka Wieczorek z d. Krupecka - babcia
5. W USC przy zgłaszaniu zgonu urzędnik zawsze pyta o nazwisko rodowe osoby zmarłej. Kiedy zgłaszałam zgon matki, urzędnik spytał mnie także o imię i nazwisko dziadka, oraz o imię i nazwisko rodowe babci. Nie wiem jak dziś, ale w przeszłości pierwsze pytanie o nazwisko rodowe matki osoby zmarłej padało także np. w szpitalu, przy wystawianiu karty zgonu.
6. W Waszej rodzinie zapewne było wiadome, że rodzice Agnieszki nazywali się Wieczorek, więc być może osoba zgłaszająca zgon Marii Henicz nie wiedziała o tym, że jej matka Agnieszka nie jest córką Stefana Wieczorka, i podała przy jej zgonie jako nazwisko rodowe Wieczorek, a nie jak powinno być Krupecka.
Niestety tych informacji urzędnik przyjmujący zgłoszenie zgonu nie sprawdza, po prostu pada pytanie, na które trzeba odpowiedzieć.
Dowód osobisty zawiera tylko imiona rodziców , a co za tym idzie, nie ma tam nazwiska rodowego matki. Natomiast do sporządzenia aktu zgonu niezbędne są informacje o rodzicach osoby zmarłej tj. imiona rodziców, nazwiska rodziców i nazwisko rodowe matki osoby zmarłej.
Jeśli potwierdzi się powyższe, to odpis zupełny aktu zgonu zawiera informację, kto zgłaszał zgon. Wówczas możesz porozmawiać z tą osobą, skąd miała informację, że Agnieszka nazywała się z domu Wieczorek, i wyjaśnić całą sprawę. Rok 1988 - nie jest to aż tak odległy czas.
Wówczas można też wystąpić do USC o sprostowanie zapisów w akcie zgonu.
Musisz sprawdzić wszystkie akty.
Powodzenia.