TomekD napisał(a):
Chciałem zapytać - czy ktoś z Was uzyskał dostęp do akt i mógłby napisać znalezienia jakich dokumentów można się tam spodziewać ?
Tomku,
bardzo się cieszę, że choć raz mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Dwukrotnie miałam okazję przeglądać akta wytworzone do ksiąg wieczystych.
Jeden raz w AP Kalisz akta wytworzone do księgi wieczystej dot. gospodarstwa w Baranowie pow. Pleszew – szukałam wówczas informacji o właścicielach gospodarstwa niezbędnych do ustalenia fundatorów krzyża w Kowalewie. W tych aktach znajdują się dokumenty od chwili uwłaszczenia do czasów sprzed II wojny światowej.
Drugi raz miałam przyjemność przeglądać takie akta w Sądzie Rejonowym w Środzie Wlkp., jednak tutaj musiałam tak jak piszesz uzasadnić potrzebę wglądu. Poszukiwałam wówczas informacji, na kogo gruncie została w 1910 roku wybudowana szkoła powszechna, dziś Gimnazjum nr 1 w Środzie Wlkp.
W obydwu przypadkach uzyskałam satysfakcjonujące informacje, a zatem jest to istna skarbnica wiedzy dla genealoga.
Cóż w nich się znajduje?. Otóż są w aktach:
- mapy sytuacyjne,
- wypisy z rejestru katastralnego,
- akty notarialne dot. sprzedaży czyli przekazania gospodarstwa, a w nich szczegółowo opisane tzw. wycugi czyli dożywocie,
(przytaczała je pepowianka w osobnym temacie i ja również),
- wszystkie rachunki dot. opłat
- akty zgonów
- zaświadczenia duchownych dot. śmierci przed 1874 rokiem,
- różne oświadczenia dot. transakcji zapisanych w księdze katastralnej
- zeznania świadków
- ustalenia dot. zabezpieczenia spadku nieletnich dzieci po zmarłych rodzicach tzw. fundusz pupilny i zobowiązań z niego wynikających,
- należne z urzędu spłaty,
- korespondencja pomiędzy sądem, petentem i notariuszem dot. różnych wezwań
i wiele innych papierków.
Nie trafiłam nigdzie na testament, który był wymieniany przy transakcjach kupna -sprzedaży.
Myślę że znajduje się on w aktach notariusza, przechowywanych w odpowiednim terytorialnie do jego miejsca zamieszkania lub działania AP.
Dla przykładu akta notariusza Weissa mieszkającego i działającego w Środzie Wlkp. znajdują się w AP Poznań.