Programów genealogicznych na rynku jest
wiele. Jedne są darmowe, inne płatne, jeszcze inne dostępne tylko przez przeglądarkę internetową i wymagające do działania połączenia z internetem. Ahnenblatt znam już od jakiegoś czasu i uważam że jest to całkiem dobry program i dlatego że jest bezpłatny i prosty w użyciu, polecam go wszystkim początkującym genealogom (kiedyś za taki właśnie uważałem PAF).
Prawdę mówiąc, to nie ma jednego uniwersalnego programu i wielu z nas używa najróżniejszych aplikacji, które się sporo od siebie różnią. Jestem ciekaw, co sprawia że używacie właśnie tych programów, a nie innych, dlaczego dla Was jeden jest lepszy od drugiego. A może niektórzy używają jednocześnie kilku programów, bo każdy z nich ma w sobie coś, czego nie ma inny? Znane mi zalety Ahnenblatt wymieniłem, ale może ktoś poda jeszcze jakiś powód, dla którego warto z niego skorzystać?
Proponuję zabawić się w chwalenie zalet programów, z których korzystacie. Jakie ich funkcje są dla Was niezbędne, jakie funkcje są na tyle ciekawe, że warto taki program u siebie zainstalować. Zacznę może od programu, który używam na co dzień.
GenoPro (wersja polska niestety płatna, chociaż są także wersje darmowe po angielsku):
- pozwala dowolnie rozrysować drzewo całej rodziny:

- daje łatwy dostęp do wielu rodzajów zestawień osób, małżeństw, adresów, fotografii itp. W jednej z tabel np. bez problemu sprawdziłem ostatnio najstarsze matki w moim drzewie, o które pytał Łukasz (niestety okazało się, że muszę je ponownie zweryfikować

):

- potrafi generować bogate strony www:

Czekam na propozycje i zalety innych programów
Piotr