kabat napisał(a):
Cytuj:
RAW (elektroniczny negatyw), którego żaden specjalista nie odtworzy."
Wszyscy jesteśmy specjalistami, mój aparat robi zdjęcia w RAW , i są programy free do otwierania i edytowania takich zdjęć. Każdy aparat juz średniej klasy z RAW powinien mieć płytkę plytkę z oprogramowaniem.
RAW, to zdjęcie do lepszej obróbki i "upiększniu" lub poprawianiu zdjęcia.
Leszku, znamy RAW, zgoda, mamy płytki z programami i wiemy i umiemy....ale Bolesław napisał,
że to zabezpieczenieprzed kradzieżą...czy Ty się z tym zgadzasz? Jaki to ma sens w przypadku wstawiania zdjęć do internetu? Przyznam, że nie spotkałam się w sieci ze zdjęciem w trybie RAW.Pewnie, że gdyby doszło do procesu sądowego to mój oryginał w RAW by mi pomógł, ale jak ochronić zdjęcie w sieci w JPG?.
Podoba mi się metoda Romana. Nie za duża rozdzielczość. To ma sens. Jeżeli idzie o skale szarości czy sepię-też dobra w wielu przypadkach, ale już np. obiekty zabytkowe, krajobrazy, kwiaty to traci się zamierzony efekt.Lepiej wcale nie wstawiać-w końcu autorowi zdjęcia zależy by najlepiej ukazać swoją fotografię.
Danusia ma rację, nie trzeba zaraz takich "profesjonalnych"cudów, by zrobić piękne zdjęcie. Trzeba mieć przede wszystkim wyczucie co interesujące, co piękne.
A najlepiej to przestać się bać, że zaraz ktoś coś wykradnie

I tak nie będziemy się procesować, bo stracilibyśmy i zdrowie i pieniądze.Pokazujmy ładne zdjęcia, zabezpieczajmy w dostępny sposób i na tym koniec