Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 11 sty 2025, 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 08 sty 2025, 14:11 

Moje niedopatrzenie sprawiło, że poprzednio utworzyłem wątek z błędną datą poszukiwanych archiwów, a chodziło mi o dowody do akt małżeńskich z parafii Pyzdry za rok 1801, przedkładane proboszczowi parafii przed aktem zawarcia związku małżeńskiego. Przepraszam za zamieszanie i raz jeszcze proszę o pomoc w uzyskaniu tego dokumentu lub wskazania miejsca, gdzie mogę go odnaleźć.
Krzysztof

PostNapisane: 08 sty 2025, 17:54 

Krzysztofie: chodzi Ci o akta ślubów z lat 1800-1801 czy o metryki jakie przedkładali przyszli małżonkowie ??
Akta ślubów zawierają informacje z przedłożonych metryk.

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.

PostNapisane: 08 sty 2025, 18:28 

Nie spotkałem alegat starszych niż 1808 rok. Myślę że wcześniej w ogóle ich nie prowadzono.

Może Ci pomóc księga komunikujących, umieszczona w którejś z ksiąg metrykalnych parafii Pyzdry.

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.

PostNapisane: 09 sty 2025, 10:58 

Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Krzysztofie: chodzi Ci o akta ślubów z lat 1800-1801 czy o metryki jakie przedkładali przyszli małżonkowie ??
Akta ślubów zawierają informacje z przedłożonych metryk.

Dziękuję za zainteresowanie się sprawą. Chodzi mi oczywiście o metryki. Zgadzam się, że w akcie ślubu są informacje z nich pochodzące, ale w przypadku aktu ślubu moich przodków nie wynika jednoznacznie skąd pochodził pan młody. Z jego metryki dowiedziałbym się z jakiej parafii pochodził, a tego w akcie ślubu brak.
Pozdrawiam
Krzysztof

PostNapisane: 09 sty 2025, 11:18 

Bartek napisał(a):
Nie spotkałem alegat starszych niż 1808 rok. Myślę że wcześniej w ogóle ich nie prowadzono.

Może Ci pomóc księga komunikujących, umieszczona w którejś z ksiąg metrykalnych parafii Pyzdry.

Witam. Dziękuję za tę podpowiedź, ale proboszcz musiał przecież na jakiejś podstawie uznać człeka za katolika, zwłaszcza takiego, który nie należał do jego parafii. Księgę komunikujących parafii Pyzdry na ten okres już przejrzałem, ale nie odpowiedziała mi ona na pytanie, skąd pochodził mój pradziad. W akcie ślubu z 1801r. zapisano jedynie, iż jego rodzice mieszkali we wsi Kowale, a takowej osady nie było w pobliżu Pyzdr, zaś najbliższa miejscowość o tej nazwie to obecne Kowale Księże, kiedyś tylko Kowale, ale akta parafii z tego rocznika nie zachowały się. Metryka odpowiedziałaby natomiast mi na pytanie, do jakiej parafii pradziad mój należał, co pozwoliłoby mi także zgłębić genealogię mojego rodu.
Pozdrawiam
Krzysztof

PostNapisane: 10 sty 2025, 07:38 

Krzysztof63 napisał(a):
. W akcie ślubu z 1801r. zapisano jedynie, iż jego rodzice mieszkali we wsi Kowale, a takowej osady nie było w pobliżu Pyzdr, zaś najbliższa miejscowość o tej nazwie to obecne Kowale Księże,

może to te Kowalewa ?

Obrazek

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.

PostNapisane: 10 sty 2025, 10:38 

Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Krzysztof63 napisał(a):
. W akcie ślubu z 1801r. zapisano jedynie, iż jego rodzice mieszkali we wsi Kowale, a takowej osady nie było w pobliżu Pyzdr, zaś najbliższa miejscowość o tej nazwie to obecne Kowale Księże,

może to te Kowalewa ?

Obrazek

Dziękuję za informacje. Kowalewa na tej mapie to obecnie Kowalewo Opactwo, a kiedyś Marcinkowo. Też wziąłem tę miejscowość pod uwagę, zwłaszcza że zmarł tam jeden z moich przodków. Z jakiej mapy jest to wycinek?
Pozdroawiam
Krzysztof

PostNapisane: 10 sty 2025, 22:26 
Moderator

To jest mapa Gilly'ego z pocz. XIX wieku.
Link do tego fragmentu:
https://www.sggee.org/research/gilly_maps/B2.jpg
Link do całości:
https://www.sggee.org/research/gilly_ma ... a_map.html

PostNapisane: 11 sty 2025, 19:07 

Asiek napisał(a):
To jest mapa Gilly'ego z pocz. XIX wieku.
Link do tego fragmentu:
https://www.sggee.org/research/gilly_maps/B2.jpg
Link do całości:
https://www.sggee.org/research/gilly_ma ... a_map.html

Dziękuję za info, ale wydaje mi się, że Kowalewo Opactwo jest na obu mapach zapisane nieco inaczej. Załączona przez Ciebie mapa Gillego pochodzi z lat 1802-1803, więc ta Pawła może być wcześniejszą wersją tej samej mapy z 1794r., ale podobno jej w Internecie nie publikowano, stąd moja ciekawość.
Pozdrawiam
Krzysztof

Strefa czasowa: UTC + 1