Dzień dobry,
Poszukuję informacji na temat rodziców Stanisława Morawskiego oraz Marianny Kowalskiej oraz na temat ich ślubu, miejsca zamieszkania itp.
Ich dziećmi byli: Władysław ur. 1880 r., Józefa ur. 1882, Leon oraz Michał (mój pradziadek). Wg. geneteki dzieci Stanisława i Marianny urodziły się w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego, Łodzi(?) Wszystkie informacje na temat tej rodziny znalazłam w genetece, ale w tym momencie nie uzyskam już stamtąd nic więcej.
Szczególnie interesuje mnie skąd Morawscy wzięli się w tej Łodzi i Piotrkowie? Czy jest to linia spokrewniona z Morawskimi z Wielkopolski? Wiem, że Józefa ma w uwagach do aktu ślubu wpisany zawód: służąca (w 1907 r. wyszła za mąż za Afolfa Millera). Mój pradziadek Michał wg. rodzinnej legendy pracował w szpitalu w Kochanówce, gdzie przed I wojną światową poznał moją prababcię, która z okolic Częstochowy przyjechała do Łodzi do pracy. Wynika z tego, że nie byli zamożnymi ludźmi i zawierali małżeństwa z osobami "z gminu". W jakich okolicznościach i kiedy utracili majątek? Czy może pochodzili z jakiejś nieślubnej linii albo pracowali dla rodu Morawskich i przejęli ich nazwisko?
W rodzinie mamy dwie wersje legendy o "utraconym bogactwie". Wg. pierwszej, romantycznej;) jakiś protoplasta rodu brał udział w powstaniu (nie wiadomo którym), został zesłany wgłąb Rosji i jego żona zastawiła cały majątek (lub też jego część), żeby go wykupić i sprowadzić do domu. Wg. drugiej legendy - ekonomicznej;) - któraś z wdów po Morawskim nie zapłaciła podatku i majątek przepadł na rzecz zaborców.
Chciałabym zweryfikować wszystkie te legendy, może ktoś tutaj posiada jakieś informacje.
Z góry dziękuję za pomoc