Witam serdecznie, piszę ponieważ dobrnęłam trochę do muru

A nuż ktoś z Państwa podrzuci mi jakąś wskazówkę, co dalej. Czy jest możliwość, że mimo zawartego ślubu, ksiądz nie zapisał go w księgach? Ślub którego szukam dotyczy osób Andrzeja Grzeczki i Marianny Brzęczki/Grzeczki (podaję 2 nazwiska, ponieważ w księgach ksiądz tę rodzinę zapisywał dwojako). Andrzej jest ze Strzyżewa Kościelnego, Marianna z Brzozogaju parafia Dębnica. Andrzej (urodzony ok 1807) miał wcześniej żonę - Antoninę Starzyńską. Antonina umiera na początku kwietnia 1847, natomiast w grudniu 1848 Andrzejowi rodzi się syn Mikołaj, z matki Marianny Brzęczki. Marianna ma siostry, starsze od siebie (Marianna rocznik 1816), obie ślubują w Dębnicy. W okolicach tej parafii też żyją, wychowują dzieci i umierają. Wszystko się dookoła tej parafii kręci. Ślubu Marianny i Andrzeja brak, zarówno w księgach jak i na poznan project. Sprawdziłam parafie: Łubowo, Dębnica, Modliszewko, Sokolniki, całe Gniezno, Strzyżewo Kościelne, Kłecko. Księgi są kompletne, nie ma luk. Marianna pojawia się raz w księgach parafii Dębnica jako urodzone dziecko, możliwe że również raz jako chrzestna dziecka któregoś ze swojego rodzeństwa w 1840r. Później pojawia się jej postać w Strzyżewie Kościelnym, tam rodzi dzieci Andrzejowi, Andrzej tam umiera. Później Marianna wychodzi za mąż drugi raz za Szymona Kubasika, jeśli mnie pamięć nie myli 1878r w USC Jastrzębowo, parafia ŚW. Michała Gniezno (kościół Strzyżewski był w tych latach jakoby nieczynny, nie udzielano tam żadnych sakramentów). I w Strzyżewie Kościelnym w końcu Marianna umiera. Gdzie się podział ten ślub? Jest to przedział czasowy półtora roku, bo między kwietniem '47 a grudniem '48. Raczej była panną w momencie ślubu z Andrzejem, bo sprawdziłam wszystkie wdowy i to nie ona.