Grzegorzu, Gosiu i Inko! Dziękuję za cenne wskazówki co do poszukiwań rodziny Bartkowiaków. Poniżej dane , które do tej pory udało mi się zebrać, ale nie wszystkie udokumentować. Najlepiej udało się uzyskać dane o rodzinie Franciszka Bartkowiaka. Rodzina BARTKOWIAKÓW reemigrowała prawdopodobnie w 1920 lub 1921 roku z Westfalii do Polski i osiedliła się w Bydgoszczy. Członkowie tej rodziny to: Rodzice : Marcin Bartkowiak 1884-1954 i Maria dd Wolniewicz 1882-1954 , ślub 1908 Recklinghausen , pochowani w Bydgoszczy na cm. parafialnym św. Józefa ul. Toruńska Ich dzieci: - Stanisław ur. 1908 Recklinghausen, ułan 16 pułku, jeniec nr 11179, wg PCK najbliższa rodzina to Joanna Bartkowiak mieszkająca w 1939 r. na ul. Toruńskiej 265 - Jan ur. 1909 Herten, żonaty , córka Aleksandra, mieszkali ul. Sportowa - Joanna ur. 1911 Duisburg, mąż Zygmunt Gic, córka Rozalia, mieszkali ul. Polna i ul. Sokola - Marcin ur. 1912 Herten, żona Kazimiera, nie mieli dzieci, mieszkali ul. Poznańska - Stefan ur. 1915 Spochheirel, żonaty, córki Nadia i Bożena, mieszkali ul. Cicha - Franciszek ur. 1919 Herne zm. 2006, żonaty z Jadwigą dd Gładziejewską ur. 1927 zm. 2021, oboje pochowani na cm. parafialnym św. Józefa ul. Toruńska, dzieci Liliana, Tadeusz, Adam i Ewa, mieszkali ul. Ujejskiego - Czesław ur. 1924 , więzień KL Stutthof, żonaty z Klarą, zm. 1961 pochowany na cm. parafialnym św. Józefa ul. Toruńska. Dwa lata wstecz wysłałem także pisma do kościoła Jezuitów i do Stowarzyszenia 16 Pułku Ułanów , ale do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi. Co do osoby Joanny Bartkowiak to faktyczne jest w rejestrze osób pochowanych na cmentarzu komunalnym ul. Lotników, ale dzięki pomocy w weryfikacji przez USC w Bydgoszczy , okazało się , że to nie żona Stanisława, ale żona Sylwestra Bartkowiaka, ich ślub był w 1937 roku w Chodzieży. Księga adresowa miasta Bydgoszczy obejmuje niestety tylko okres do 1936 roku, są tam dane do zweryfikowania, ale sądzę, że dopiero karty meldunkowe z okresu powojennego pozwolą uzyskać pożądane dane. Mam zatem następne zadanie i nie ukrywam, że po trochu liczę na Wasza pomoc. Dziękuję Wam za cenne wskazówki i bezinteresowną pomoc!
_________________ Pozdrawiam! Sylwester
Nie umiera ten, kto pozostaje w sercu i pamięci bliskich
Ostatnio edytowano 26 lut 2023, 13:52 przez iget19, łącznie edytowano 1 raz
|