Dobrodzieje kościoła w Lenartowicach.Dnia 09 października 2021 r. w Lenartowicach k/ Pleszewa odbyła się piękna uroczystość. Potomkowie dobroczyńcy tego kościoła Dominikowi Stefaniakowi ufundowali nowy nagrobek, co było także okazją do rodzinnego spotkania, w którym miałam przyjemność uczestniczyć. Co prawda Dominik Stefaniak nie jest moim przodkiem, ale jego żona Małgorzata z Garsztków Stefaniakowa, to siostra mojego prapradziadka Szymona Garsztki. W związku z tym powiązaniem, Stefaniakowie mają swoje miejsce w moim drzewie genealogicznym.
W czasie mojej 35. letniej przygody z rodzinną genealogią, odkryłam wiele zdarzeń, ciekawych historii i powiązań, zatem nie mogę pozostawić tematu o Dominiku i Małgorzacie z Garsztków Stefaniakach bez udokumentowanych sprostowań błędnych przekazów potomków.
Poniżej chronologiczny obraz wydarzeń, dotyczący małżonków Dominika i Małgorzaty z Garsztków Stefaniaków, których źródłem są metrykalia parafii Kowalew k/ Pleszewa, z której oboje pochodzą.
Dominik Stefaniak, syn Józefa i Anny z Błaszczyków Stefaniaków.
AD 1786, LC s. 119, wpis 5.
Dnia 29 lutego 1786 r. w Kowalewie, sakramentalne małżeństwo zawarli Józef i Anna z Baranówka.
AD 1788, LB s. 43 wpis 5.
Józef Stefaniak z Baranówka jest chrzestnym Reginy.
AD 1793, LB s. 51/51a wpis 15.
Dominik
ur. dnia 30-07-1793 r.
miejsce ur. Baranówek
rodzice: Józef Stefaniak i Anna
chrzestni: Chryzostom Dymny i Katarzyna Grzelaczka, oboje z Baranówka
AD 1797, LM s. 91 wpis 1.
Zgon Anny, żony Józefa a matki Dominika.
AD 1818, LC s. 22a/23 wpis 1.
Drugie małżeństwo Józefa Stefaniaka – ojca Dominika, z Franciszką z d. Pniak, pr.v. Żmudzina.
Świadkiem tego ślubu był Sebastian Garsztka – ojciec Małgorzaty.
AD 1819, LC s.23a wpis 2.
Dnia 07 luty 1819 ślub
Dominika Stefaniaka, syna Józefa i Anny z Błaszczyków Stefaniaków, lat 25
i Małgorzaty Garsztka, córki Sebastiana i Agnieszki z Taczałów Garsztków, lat 20
AD 1829, LM s. 39a wpis 19.
Zgon Józefa Stefaniaka, który pozostawił żonę Franciszkę.
W Księdze rodowej Stefaniaków znajduje się zapis, że Dominik Stefaniak urodził się w Lenartowicach.
Na jego grobie widnieje data urodzenia: 7.go Sierp. r 1787.
Skąd taka informacja o dacie i miejscu urodzenia Dominika Stefaniaka - tego nie wiem.
Odpowiedzi nie otrzymałam również od seniora rodu.
Nie ma zapisu chrztu chłopca imieniem Dominik w 1787 r. w parafii Lenartowice, ani też w parafii Kowalew.
Z przyjemnością piszę, że potomkiniami Dominika i Małgorzaty z Garsztków Stefaniaków są: Janeczka Król (oddana sprawie cmentarza na Samotnej) oraz P.
Aneta Franc .
cdn.