Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 sty 2025, 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 gru 2009, 19:21 

Witam.
Aby zlokalizować parafię, szukam informacji o księdzu Dominiku Drwęckim- "proboszczu Grąbkowskim" -taki zapis widnieje w akcie małżeństwa z 1809 r.z Piotrkowa Trybunalskiego.
Dotyczy panny młodej - córki owczarzy Janiszewskich, która dostarczyła odpis metryki podpisany przez tego właśnie księdza.
W projekcie "Wielkopolscy Księża" nie ma tego nazwiska (są księża Drwęscy, z innego okresu)

W internecie - tylko zapis z Tek Dworzaczka:
Wszystkie zbiory>Metrykalia>Katolickie, cz.6
44371 (Poznań - dominikanie)
1820.20/1. + w Jutrosinie o. br. Dominik Drwęcki, z Pozn.

I to jest ślad, ponieważ w gm. Jutrosin jest miejscowość Grąbkowo, ale tam chyba nigdy nie było parafii...

Z góry dziękuję za każdą informację, sugestię.
Pozdrawiam.
Ania.

Poszukuję:
- aktu urodzenia Stefana Rudnickiego, ok. 1780 r. - okolice: Kalisza, Pleszewa, Ostrowa Wlkp., a może Ostrzeszowa...

PostNapisane: 14 gru 2009, 14:10 

Witam!
Może podpowiedż znajduje się w WBC w "Szematyżmie historycznym ustrojów parafialnych dzisiejszej Archidiecezji Poznańskiej" str. 67 (Jutrosin). Nie wiem, czy dobrze odczytałam, że w roku 1805 spłonął budynek parafii(?)jutrosińskiej ?
Pozdrawiam. Jolanta

PostNapisane: 15 gru 2009, 15:03 

Witam!
Prawdą jest że w Jutrosinie w roku 1805 spłonął kościół parafialny. Jego funkcję na 100 lat przejął drugi z kościołów w tej miejscowości. O tym i drugim pożarze miasta pisałem wcześniej na forum

viewtopic.php?f=2&t=1788&start=0&st=0&sk=t&sd=a

Z tego co wiem w Grąbkowie nigdy nie było kościoła ani tym bardziej parafii. Miejscowość ta należała do parafii w Jutrosinie. Na temat wspomnianego kapłana nie mam wiadomości. Sugerowałbym poszukiwanie w aktach chrztu parafii w Jutrosinie wiadomości o pannie młodej

Pozdrawiam
Roman

PostNapisane: 15 gru 2009, 22:54 

Dziękuję bardzo za informacje.
Jest jeszcze jeden ślad. Być może ksiądz z Piotrkowa, spisując akt małżeństwa źle odczytał nazwę parafii.
Może zamiast "Proboszcz Grąbkowski" powinno być "Proboszcz Grabkowski".
Parafia Grabkowo jest w ob. woj. kujawsko-pomorskim, niedaleko Kowala.
Może ks. Dominik Drwęcki pod koniec XVIII w. tam był proboszczem.

Masz rację Romanie - muszę sprowadzić do Łodzi XVIII-wieczne akta par. Jutrosin i par. Grabkowo.
A ks. Dominika Drwęckiego nadal poszukuję...

Pozdrawiam.
Ania.

Poszukuję:
- aktu urodzenia Stefana Rudnickiego, ok. 1780 r. - okolice: Kalisza, Pleszewa, Ostrowa Wlkp., a może Ostrzeszowa...

PostNapisane: 16 gru 2009, 09:24 

Lokalizacja: Szamotuły, Środa Wielkopolska,Dąbrowice pow.kutnowski
Witaj Aniu.

Wieś Grąbkowo należała do parafii pw Wszystkich Świętych w Golejewku dawna nazwa Czestram. Obecna parafia to Chojno- Golejewko 1, gmina Pakosław powiat Rawicz.
Nr tel. do parafii 065 547 87 14.

Nazwisko księdza Damiana Drwęskiego ur.1805 - ? figuruje w zapisach proboszczów parafii w Jutrosinie, też w rejonie rawickim.

Pozdrawiam
Danuta

PostNapisane: 17 gru 2009, 11:02 

Witam.
Danusiu,
dziękuję za zlokalizowanie parafii dla wsi Grąbkowo.
Ksiądz Dominik Drwęcki podpisał, jako "Proboszcz Grąbkowski" odpis metryki w 1809 r. - wtedy Katarzyna z Janiszewskich - owczarkówna wychodziła za mąż w Rokszycach, par. Piotrków Tryb. i tę metrykę tam dostarczyła.
Niestety, alegata dla Piotrkowa są od 1810 r.
Skoro ks. Damian Drwęski urodził się w 1805 r., to ,mimo pewnego podobieństwa nazwiska, nie może być księdzem sporządzającym ten odpis.
Pozostaje mi dalej szukać księdza Dominika Drwęckiego, o którym jest wzmianka w Tekach Dworzaczka . Jeżeli nie da to rezultatu to, tak jak wyżej pisałam, muszę sprowadzić do Łodzi mikrofilmy par. Grabkowo (woj. kujawsko-pomorskie) i Golejewka (w jej skład wchodzi wieś Grąbkowo).

Pozdrawiam.
Ania.

Poszukuję:

PostNapisane: 17 gru 2009, 12:41 

Aniu, informację o ks.Damianie Drwęskim podałam aby dać dowód, że takie nazwisko na tym terenie bywało. Drwęski, Drwęcki - zapis nazwiska, jak sama wiesz, bywał różny.

Pozdrawiam
Danuta

PostNapisane: 17 gru 2009, 20:51 

Aniu!
Proponuje poszukać informacji o ks. Dominiku albo w Archiwum Diecezjalnym w Łodzi , albo ww Włocławku. Powinny tam być Elenchusy , Roczniki , Catalogi , lub Spisy księży (różnie to w różnych rejonach nazywano) które podaja gdzie na jakiej parafii dany ksiądz był. Podałem dwie diecezje , bo nie wiem do której należał wtedy PiotrkówTrybunalski.
Wojtek

PostNapisane: 17 gru 2009, 21:27 

Wojtku,
ksiądz Dominik Drwęcki nie był proboszczem w par. Piotrków Tryb.
On sporządził odpis metryki dla Katarzyny Janiszewskiej, wstępującej w 1809 r. w tej parafii w związek małżeński.
Panna Katarzyna lub jej krewni udali się po tę metrykę do parafii, w której ksiądz Drwęcki był proboszczem.
W akcie ślubu proboszcz z Piotrkowa napisał :" ... stanęła Katarzyna Janiszewska-owczarkówna mająca podług metryki podpisanej przez księdza Dominika Drwęckiego proboszcza Grąbkowskiego pod dn. 21 IV 1809 rok 20...". Niestety nie napisał, gdzie Katarzyna się urodziła., a jedyny ślad to Grąbkowo lub Grabkowo. Alegata z Piotrkowa są od... 1810 r.
Ślub odbył się 29 kwietnia, a więc 8 dni po podpisaniu przez księdza Drwęckiego metryki.

Ale, dziękuję Wojtku, że przypomniałeś mi o zasobach archiwów kościelnych. Muszę poszukać informacji o ks. Drwęckim w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku (wtedy par. Grabkowo k. Kowala do niej należała) i chyba w AA w Gnieźnie - odnośnie par.w Golejewku, która obejmowała swym zasięgiem wieś Grąbkowo.

Pozdrawiam .
Ania.

Poszukuję:

PostNapisane: 17 gru 2009, 22:36 

Aniu!
Jeżeli chodzi o AA Gniezno to nie masz teraz szans . Jest w remoncie .Potrwa to okołu roku :(
Natomiast podaj o jakie lata chodzi to spróbuję Tobie pomóc :)
Wojtek

PostNapisane: 17 gru 2009, 22:51 

Wojtku,
chodzi o sprawdzenie w Elenchusach, Spisach księży, Catalogach informacji o ks. Dominiku Drwęckim, który mógł umrzeć w 1823 r., jeżeli jest to ksiądz, występujący w metrykaliach Tek Dworzaczka.
Szczególnie chodzi o informacje, na których parafiach był proboszczem.
Na pewno żył na przełomie XVIII i XIX w. W 1809 r. podpisał odpis metryki.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.
Ania.

Poszukuję:

PostNapisane: 18 gru 2009, 08:52 

Witaj Aniu.

Metrykalia parafii Golejewko znajdują się w AA w Poznaniu.

Pozdrawiam
Danuta

PostNapisane: 18 gru 2009, 09:17 

Na początku nowego roku mam w planach wizytę w AA w Poznaniu, także z powodu innych parafii.
Jednak ks. Dominik Drwęcki może być odnotowany w źródłach, które znajdują się w AA w Gnieźnie, stąd moja prośba do Wojtka.

Pozdrawiam.
Ania.

Poszukuję:

PostNapisane: 18 gru 2009, 10:11 

Aniu!
W latach 1811-1825 (takie mam roczniki) proboszczem parafii Golejewko był ks. Sebastian Zygmanowski.
na ks. Drwęckiego , bądź Drwęskiego na razie nie trafiłem.
Wojtek

PostNapisane: 18 gru 2009, 17:10 

Wojtku,
dziękuję bardzo za pomoc.
Skoro w tych latach proboszczem w par. Golejewko nie był ks. Drwęcki, to chyba pozostaje par. Grabkowo k. Kowala.
W poniedziałek skontaktuje się z AD we Włocławku.

Pozdrawiam serdecznie.
Ania.

Poszukuję:

Ostatnio edytowano 20 gru 2009, 20:28 przez annastregiel7, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 gru 2009, 20:05 

Witaj Aniu!
Mając nieco czasu poszperałem w internecie. Znalazłem w opracowaniu autorstwa Romualda Krzyżosiaka informację że od roku 1805 proboszczem w Jutrosinie był ksiądz Ks. DAMIAN DRWĘSKI. Nazwisko by pasowało tylko nie te imię. Brak informacji do kiedy pełnił posługę. Następny kapłan zakończył ją w 1871. Dla interesujących się historią parafii:

http://rkrzyzosiak.freehost.pl/HISTORIA ... NSKIEJ.pdf

Tak że Jutrosina bym nie wykluczał...

Pozdrawiam
Roman

PostNapisane: 20 gru 2009, 23:38 

Witam ponownie!
Sprawdziłem w naszej bazie od kiedy pełnił posługę następca Drwęckiego. Wyszło na to że interesujący Ciebie kapłan był w parafii do 1820 roku.

Roman

PostNapisane: 21 gru 2009, 17:14 

Witam.
Ks. Dominik Drwęcki nie był proboszczem w par. Grabkowo k. Kowala, ani w par. Malanów, do której należy wioska Grąbków - obie parafie znajdują się w diecezji włocławskiej.
Taką, telefoniczną, informację uzyskałam dziś w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku. Ksiądz o takim nazwisku nie figuruje w schematyzmach tej diecezji.
Za kilka tygodni wybieram się do Poznania, do AA - mam nadzieję, że rozwiążę wtedy zagadkę, związaną z miejscem urodzenia Katarzyny Janiszewskiej-owczarkówny.
Może ks. Dominik Drwęcki był proboszczem par. Golejewko do 1810 r.
Dziękuję bardzo wszystkim, którzy pomagali mi w poszukiwaniach.

Pozdrawiam serdecznie.
Ania.

Poszukuję:

PostNapisane: 18 kwi 2015, 09:27 

Dzień dobry, otóż ostatnio zajmuję się nieco Grąbkowem i powiem Pani, że tam od 1716 istniała przy dworze kaplica publiczna. Wokół tej kaplicy było trochę zamieszania, gdyż była ona później zrujnowana, a Budziszewski - dziedzic - kazał w niej odprawiać msze. Tak pisał o tym ks. Gogolewski, proboszcz jutrosiński:AAP KA_II_179/1

Z Jutrosina d. ... Jan. 1800

Illustrißsime Reverendißsime Domine Mecenas Singularißsime!

W Wsi Grąbkowie dziedziczney W. Jm Pana Franciszka Budziszewskiego à Parafij moiey Jutrosinskiey iest Kaplica w samym Dziedzińcu Pańskim umieszczona znacznie zdezelowana, w którey lubo żadnego praejudicium Kościołowi Parafialnemu czynić się nie powinno, podług zalecenia na pismie przy Kościele moim zostawionego w czasie wizyty generalney Kościołów wszystkich Dekanatu Krobskiego przez J. W. Imć X. Rokoßsowskiego ArchiDyakona Sremskiego, Orderu S. Stanisława kawalera w Roku 1780 odbytey, za moiey przy tymże Kościele funcyi Plebanskiey, z tym wszystkim iednak W. Imć Pan Budziszewski kończącego się Roku zeszłego 1799 sprowadziwszy Imć Xdza Przybylskiego Profeßsora Szkół Rydzyńskich wraz z synem swoim do siebie na Święta Narodzenia Chrystusa Pana, w pierwsze nayuroczystsze Święto gdy nie zyskał mego pozwolenia aby w Kaplicy Jego Mßza Sta odprawiona była przecież na żądanie Jegoż absolutnego Pana trzy Mßze S. odprawił wspomniany J. X. Profeßsor, na którego nieroztropność lubo zażaliłem się Imci Xiędzu Rektorowi Szkół Rydzyńskich y tę odebrałem rezolucyą iż to z namowy Tegoż Pana uczynił. -

Nie dziwi mnie też wcale, że następca ks. Gogolewskiego w Jutrosinie, proboszcz Dominik Drwęski w jakimś dokumencie podpisał się jako proboszcz grąbkowski. W AAP znajduje się korespondencja dot. m.in. kuriozalnych zachowań tegoż kapłana.
Za jakiś czas artykuł o Grąbkowie ukaże się na łamach "Wiadomości Jutrosińskich" - proszę śledzić wydanie elektroniczne - pozdrawiam serdecznie Romuald Krzyżosiak, nowy użytkownik forum WTG

Strefa czasowa: UTC + 1