Anibeska napisał(a):
Co jakiś czas podejmuję próbę odnalezienia mojego przodka Wojciecha Szczechowiaka...
Podchodziłam już z różnych stron, ale nie mam żadnego punktu zaczepienia...
Wojciech miał 2 żony - Reginę Galas i Franciszkę Szukałę… spłodził łącznie 16 dzieci
... ale aktu poświadczającego jego urodzenie/chrzest nie mogę odszukać...
Ze swoimi żonami Wojciech mieszkał w Niewierzu…, a jego dzieci zostały ochrzczone w kościele w Brodach... Blisko są także Duszniki... Nazwisko pojawia się w różnych wydaniach... Szczechowiak, Szczechowski, Szczech, Sczechowiak…
W latach w których teoretycznie mógłby się urodzić jego aktu w pobliskich parafiach nie mogę odszukać...
Ostatnio wpadł mi ten akt...
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/SBP ... FEzrEPosF8Może to ten Adalbertus….??? Tym bardziej, że chrzestny nosi nazwisko Szczechowiak...
Co może oznaczać przekreślenie daty?
Nie mam już pomysłów... może ktoś mi coś podpowie...???
Pozdrawiam Wszystkich
Najprawdopodobniej to jest poszukiwany przez Ciebie Wojciech, gdyż w 1819 roku w Niewierzu rodzi się Łucja, córka Franciszka
Szczechowiaka i Jadwigi
Bartkowiak -
https://szukajwarchiwach.pl/53/3246/0/1.1/5/skan/full/yD_N2CH4hl_7FF3PNvsoAgW przypadku aktu chrztu Wojciecha ksiądz zapewne wpisał nazwisko matki przypisując je ojcu, co może wynikać z tzw. dziedziczenia nazwiska "po chałupie" (lub z łaciny
de loco), co sugerowałoby, że Franciszek nie mieszkał tam wcześniej, tylko wprowadził się tam w momencie ślubu, przez co później przypisano mu "miejscowe" nazwisko.
Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Cytuj:
Co może oznaczać przekreślenie daty?
Prawdopodobnie jest to zła data bo tekst zaczyna się od '
Idem qui supra' czyli '
Dnia jak powyżej' a w poprzednim wpisie jest inna data niż ta na marginesie.
Sformułowanie
Idem quo supra (
Tak jak wyżej) nie odnosi się bezpośrednio do daty, a raczej do księdza, który chrzcił dziecko. Gdyby odnosiło się to do daty, zostałoby to zapisane
die quo / ut supra. Przekreślenie daty na marginesie może oznaczać coś innego, np. wystawienie metryki (np. do celów wojskowych, zawarcia małżeństwa), choć tutaj powinna pojawić się jeszcze informacja o dacie wystawienia metryki chrztu.