TomekD napisał(a):
polonistka79 napisał(a):
Czy ktoś posiada skany parafii Koryta? Lata przed 1820 i jeszcze wczesniejsze (II połowa XVIII wieku).
Agnieszko,
Brak raczej szans na metryki wcześniejsze niż 1768 z Koryt.
To kolejna parafia z 'zagubionymi' metrykami o których nikt nic nie wie do końca.
Generalnie jest niestety tak że prawnie zobowiązane za zachowanie tych archiwaliów instytucje (parafie, dekanaty, diecezje KK i ich Archiwa) nie maja chęci jak i nie podejmują absolutnie żadnych działań dla ustalenia losów zaginionych ksiąg i ich zabezpieczenia.
Czasem zdarzają się cuda, jednak okoliczności odszukania ksiąg zaginionych potrafią być dość przerażające:
Tytuł: AA Poznań...
Stan zachowanych metryk z parafii Koryta na rok 1943:
https://szukajwarchiwach.pl/53/801/0/14 ... Y-O9V3GxigOdnalezione metryki z Koryt za 1718-1768:
viewtopic.php?f=2&t=16940skany chyba w dyspozycji Wojtka Jędraszewskiego.
Kochani,
ja już nie wiele rozumiem w sprawie ksiąg metrykalnych z parafii Koryta.
Przecież wszystkie zachowane metrykalia parafii Koryta są dostępne.
Temat był poruszany już na forum, za lata 1718 - 1768 są zdjęcia w dyspozycji Prezesa WTG.
Problem jest jedynie w tym, że WTG nie jest autorem zdjęć, w związku z czym nie można ich nigdzie, ale to naprawdę nigdzie publikować.
Jeśli chodzi o lata od 1768 r., księgi metrykalne są dostępne w biurze parafialnym, ale tam niestety trzeba się pofatygować osobiście.
Nie mielę językiem bzdur.
Po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Ks. Proboszczem, byłam w Korytach, odszukałam wszystko co mnie interesowało.
Ciekawostką w parafialnym archiwum jest oddzielna księga, zawierająca spisy członków różnych Bractw od roku 1781 do 1853.
Zatem ze 100. procentową pewnością powtórzę - są zachowane i dostępne wszystkie materiały zawarte w księgach metrykalnych parafii Koryta.Wgląd do nich wymaga od nas jakiegoś poświęcenia, nic nie przychodzi samo - księgi również.