Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Jedną miał chorąży, dwie podporucznik, trzy porucznik a cztery kapitan
W takim razie, jedna kwestia chyba wyjaśniona...
Wszystko ma sens. Przypuszczenia prowadzą do rozwiązania ale to powinno być poparte dowodami
Tutaj masz dokładniej widoczne oznaczenie na czapkach powstańczych
Wiem, że to tylko przypuszczenia, ale i tak wiem znacznie więcej niż wcześniej, dziękuję!
Proponowałbym przejrzeć historię szkolenia wojskowego Pradziadka. Być może miał specjalizację artyleryjską, kończył jakąś szkołę
https://pl.wikipedia.org/wiki/Centrum_Wyszkolenia_Artylerii_(II_RP). Są roczniki kursantów, powoływano na szkolenia.
Jeżeli podasz Nazwisko i rocznik urodzenia Pradziadka łatwiej będzie znaleźć.
Ooo... Nie wiedziałam, że coś takiego w ogóle istniało. Gdzie mogłabym spróbować odnaleźć takową informację (Józef Sobczak, 26 luty 1900 Pniewy)? Niestety książeczka wojskowa pradziadka zaginęła (tak jak właściwie wszystkie pamiątki po pradziadku - z większością został pochowany), nie mam pojęcia gdzie mogłabym tego szukać...
Szczerze mówiąc, próbowałam pozyskać informacje o pradziadku w wielu miejscach, w większości bezskutecznie. To właśnie jego postać pchnęła mnie w stronę genealogii - wystarczyło jedno pytanie na lekcji historii w liceum by zacząć zadawać kolejne. Przez ostatnie 4 lata pozyskałam naprawdę sporo informacji, ale bardzo wielu nadal mi brakuje... Wiem, że Józef brał udział w Powstaniu, a później w wojnie Polsko-Bolszewickiej - służbę wojskową skończył w grudniu 1921. Co do dalszych lat, odnalazłam jedynie informacje o dzieciach/żonach, właściwie mam 20-to letnią lukę w jego życiorysie. Natknęłam się jedynie na wzmiankę w gazecie, że uzyskał "szczególne podziękowanie" za działanie w Związku Strzelców w Otorowie, tylko, że nie do końca rozumiem co to znaczy - tj. czym był związek/na jakich zasadach działał (chyba chodzi o to
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_Strzelecki). Jest tam napisane, że wybrano go na sekretarza. Kolejna informacja to sierpniowe powołanie go do 24 PAL w Jarosławiu. Wiem, że we Lwowie został pojmany i był w niewoli rosyjskiej, choć nigdzie nie jest to "udokumentowane" - przynajmniej do tej pory nie natrafiłam na taką informację. Na początku przebywał w Starobielsku, gdzie po wymianie więźniów trafił do Niemiec. Prawdopodobnie od razu do stalagu XI A Altengrabow (pod Magdeburgiem). Następnie został wysłany do pracy u Rolnika - Niemca w Dolnej Saksoni, gdzie przyłapano go na słuchaniu zabronionej audycji radiowej. Został złapany i trafił na miejscowy komisariat, gdzie brutalnie go pobito (opowieści rodzinne, później się potwierdziły dzięki stronie straty.pl). Z Papanburg-Lingen zesłano go do obozu koncentracyjnego Neusustrum (Stalag V). W 1942 r. obóz zlikwidowano, pradziadek nie mógł w nim więc pozostać, przemawia o tym wiele danych. Następne 3 lata to kolejna luka w życiorysie - nie wiem co się z nim działo, historie rodzinne mówią o Dachau, tak samo podpisy zdjęć, ale nie ma na to potwierdzenia w dokumentach. Następna informacja to wyzwolenie przez wojsko USA i powrót do Polski pod koniec roku 1945, wtedy też po raz pierwszy zobaczył swoją sześcioletnią już córkę, a moją babcię... Prawdopodobnie od wyzwolenia do powrotu przebywał w Polskiej Strefie Okupacyjnej wraz z najstarszą córką, uwolnioną z innego obozu. Znalazłam jeszcze informację o więzieniu w Hoff/Saale, ale nie wiem gdzie ją uplasować w całej tej historii.
Generalnie podsumuję to tak - bogaty życiorys, historia długa i zawiła, z większą ilością niewiadomych niż wiadomych. Cieszę się, że choć tyle udało mi się "ułożyć" na osi czasu, bo początkowo myślałam, że opowieści rodzinne są "z kosmosu" - tu informacja o tym, że był Powstańcem, tam, że brał udział w Cudzie nad Wisłą, dalej, że był więźniem Starobielska (a przecież Starobielsk=Zbrodnia Katyńska), następnie coś o pocieraniu dłoni o ścianę i selekcji więźniów, walki w Lwowie, Kijowie, Dachau, praca przymusowa, słuchanie audycji radiowej, co skutkowało pobiciem i coś o braku informacji w otorowie o tym, że był powstańcem z Pniew (podobno uratowało mu to życie), o pochyleniu głowy i zdjęciu czapki przed kościołem w pochodzie pierwszomajowy., bitwa pod Kamionną, praca w kamieniołomach..i wiele więcej. Jednym słowem, kogokolwiek z rodziny pytałam, opowiadał mi coś innego o pradziadku. Teraz wiem, że wszystkie te opowieści były prawdą - poza Dachau, tego nie jestem w stanie potwierdzić. Wciąż jednak daleko mi do satysfakcjonującego ułożenia jego biografii... dlatego każda informacja jest dla mnie na wagę złota.
Ehh...chyba się za bardzo rozpisałam...