Bardzo wiele osób próbowało pomóc Eugeniuszowi w jego poszukiwaniach.
Sądzę że warto utrzymać ciągłość wątku i aktualność informacji dotyczących podejmowanych prób Eugeniusza odnalezienia aktualnego kontaktu z Aleksandrem.
Mam nadzieję że ogólna informacja o efektach zakończonych poszukiwaniach tą drogą:
TomekD napisał(a):
Pozostaje jeszcze taka droga:
TomekD napisał(a):
Jest możliwość wysłania przez ciebie czy twojego ojca bezpośrednio (bez Czerwonego Krzyża) zapytania do polskiego rządowego systemu ewidencji ludności PESEL o Aleksandra.
Działa to tak że do do tej osoby (czyli Aleksandra) wysyłany jest rządowy list z informacją o tym że ktoś szuka z nią kontaktu i pytaniem czy chce taki kontakt nawiązać.
Jeżeli jednak na taki list osoba nie odpowie nic się dalej nie da zrobić.
Tak działa to w Polsce.
Jak to zrobić z Ukrainy nie wiem.
Sprawdziłem jak to zrobić z Ukrainy.
Jeżeli byłbyś zdecydowany spróbować tą drogą mogę pomóc.
Yevgen napisał(a):
Ja zgodny spróbować.
w której pośredniczyłem, może okazać się ciekawa i pomocna dla innych w innych poszukiwaniach via rejestr PESEL.
Mam nadzieję że Eugeniusz nie ma nic przeciw publikacji tych tylko bardzo ogólnych informacji:
- wypełniony został przez rodzinę Nesterenko wniosek o udostępnienie danych z systemu PESEL dotyczących Aleksandra
- wniosek został wysłany do MSWiA 14 grudnia 2016
- 24 stycznia 2017 otrzymano odpowiedź, wynika z niej że:
- poszukiwana osoba została odnaleziona w systemie PESEL
- w systemie PESEL brak informacji o tym że osoba ta zmarła
- poszukiwana osoba nie posiada na dzień dzisiejszy w systemie PESEL adresu zameldowania (stałego czy czasowego) na terenie Rzeczpospolitej Polski
W tej sytuacji brak jest możliwości wdrożenia dalszego biegu złożonego wniosku - procedury zapytania osoby poszukiwanej o zgodę na udzielenie informacji na udostępnienie jej danych kontaktowych wnioskodawcy.
Zgodnie z informacjami które telefonicznie potwierdziłem w Centrum Personalizacji Dokumentów MSWiA, Wydział Udostępniania Danych (dokąd wniosek był kierowany) sytuacja braku adresu zameldowania w systemie PESEL nie jest na dzisiaj czymś wyjątkowym.
Nadal prawnie obowiązujący obowiązek meldunkowy nie jest już skutecznie egzekwowany.
Fakt braku oficjalnego adresu zameldowania nie stanowi dzisiaj formalnej przeszkody choćby w wynajmie czy zakupie pokoju/mieszkania/domu.
O ile pamiętam chyba w moich poprzednich wpisach na Forum tylko narzekałem lub opisywałem moje 'waleczne' zmagania z Urzędami ?
Czas chyba po latach na coś innego i pozytywnego.
Jeżeli ktoś poszukiwałby pomocy jak uzyskać informacje z rejestru PESEL może dzwonić śmiało na 22 60 17 901 (jeżeli wnioskodawcą jest osoba fizyczna lub podmiot zagraniczny).
Tak na etapie wypełniania wniosku jak i interpretacji odpowiedzi kontaktowałem się parę razy.
Rozmawiałem z przynajmniej dwoma osobami zawsze uzyskując cierpliwe wyjaśnianie moich wątpliwości jak i pomoc w dalszych możliwych scenariuszach poszukiwań.