TomekD napisał(a):
Myślę że największa szansa to sprawdzić w Poznaniu na Młyńska 5.
[...]
Spróbuję pomóc w ten sposób.
Jednak w Poznaniu przy Młyńskiej jestem rzadko - może to potrwać tak tydzień albo miesiąc.
Potrwało jednak ponad miesiąc. Byłem dzisiaj na ul. Młyńskiej 5.
Chyba zmieniło się trochę w stosunku do tego co ustalił Łukasz na początku października:
Łukasz Bielecki napisał(a):
byłem tam dzisiaj w domu na Młyńskiej 5 i na liście mieszkańców pod numerem lokalu 10 figurują dwa zupełnie inne nazwiska. Nie miałem za wiele czasu, więc nie starałem się skontaktować. W każdym razie Aleksander Nesterenko tam raczej nie mieszka. Poza mieszkaniami o nr 10 i 11 (4 piętro) wszystkie inne obecnie funkcjonują jako biura firm i kancelarii.
Teraz są już 4 mieszkania o numerach 10, 10A, 11, 11A. Brak nazwisk lokatorów. W żadnym z nich nikt nie odebrał domofonu. Było co prawda po godzinie 13:00 więc kiepska pora dnia. Jak się dowiedziałem później prawdopodobne że nikt tam teraz nie mieszka. Być może mieszkania zostały wyremontowane / podzielone, czekają na wynajem i stąd zmiany.
Jeżeli ktoś mieszka w centrum Poznania to może przyda mu się informacja że na Młyńskiej 5, w podwórzu, jest dość skutecznie ukryty zakład szewski w starym stylu.
Prowadzi go od 27 lat bardzo sympatyczny Pan Szewc. Odpytałem go o rodzinę Nesterenko, niestety to nazwisko okazało się mu nieznane. Zapytałem jeszcze czy w tym domu mieszka nadal ktokolwiek od lat 30 lub więcej. Niestety nie.
Z pewnymi kłopotami udało mi się skontaktować z administratorem domu. Jak się wydaje zna go od ponad 30 lat. Rozmowa była tylko telefoniczna więc (co naturalne) chyba nie wszystkie informacje otrzymałem.
Takie przynajmniej odniosłem wrażenie...
Najciekawsze jest to że nazwisko Nesterenko też było mojemu rozmówcy zupełnie nieznane.
Jestem pewien że rozmawialiśmy o rodzinie Tymoteusza i Marii jednak wszystko wskazuje na to że używali innego nazwiska - jakiego nie udało mi się już dowiedzieć.
Kolejna informacja jest taka że Aleksander prawdopodobnie nie mieszkał w mieszkaniu rodziców na Młyńskiej 5 przynajmniej w roku 1987 czy latach późniejszych.
Być może Eugeniusz zbyt szybko odrzucił też podpowiedź Kasi:
KaDet napisał(a):
W Poznaniu istnieje parafia prawosławna. Można zapytać jeszcze tam.
https://www.facebook.com/cerkiewmikolajpoznan/ Tymoteusz mógł pozostać przy swoim wyznaniu. Co więcej, prawdopodobne jest że mógł być wręcz bardzo mocno zaangażowany w sprawy swojej wspólnoty. Jeżeli tak by było chrztu Aleksandra może należy szukać w księgach innych niż parafia katolicka.
Bardzo zagadkowe wydaje się używanie lub nie przez rodzinę nazwiska Nesterenko.
Może to było przyczyną wcześniejszych niepowodzeń w poszukiwaniach przez Czerwony Krzyż ?
Na marginesie.
Jako że na Forum często pojawiają się pytania o ulice i budynki.
Dom przy Młyńskiej 5 przed 1939 jak się wydaje miał prywatnego właściciela.
Jego właścicielem jest obecnie Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów.
Na klatce schodowej, nb. bardzo dobrze utrzymanego i odremontowanego budynku, zachowano tablicę: