psliwek napisał(a):
W książce „Rok 1863” Józefa Dąbrowskiego/ps. Józef Grabiec/ jest zdjęcie Ludwika Dobrowolskiego wraz z grupą innych weteranów z Wielkopolski. Być może gdzieś są dokumenty tych osób które w latach 20ych otrzymały status weterana ?
Pawle, czy masz może to zdjęcie, a jeśli tak, to czy mógłbyś je zamieścić w tym wątku lub przesłać mi na pw?
Mam i ja Dobrowolskich w swoim drzewie (to nazwisko panieńskie mojej mamy). W prawdzie dziadek mojej mamy - Antoni Dobrowolski mieszkał we Lwowie, a urodził się w Starych Brodach w woj. tarnopolskim, ale z ustnych przekazów rodzinnych wiem, że jego ojciec Szczepan brał udział w Powstaniu Styczniowym i był na zesłaniu. Niestety nie mam żadnych dokumentów ani informacji skąd pochodził. W Starych Brodach w 1868 r. urodził się mój pradziadek Antoni Dobrowolski, ale kiedy w latach 30-tych XX w. jego syn, a mój dziadek szukał potwierdzenia, że rodzina tam mieszkała nie znalazł nikogo wśród miejscowej ludności, kto by ich znał. Stąd wnioskuję, że miejsca tam nie zagrzali. Starsze kuzynki mojej mamy, a prawnuczki Szczepana twierdzą, że wielu z członków rodziny Dobrowolskich brało udział w powstaniach, przez co tracili majątki i byli zsyłani w różne miejsca. Nie wiem ile w tym prawdy i jak dotąd nie potrafię rozwiązać tej zagadki, bo i dostęp do zachowanych dokumentów jest bardzo utrudniony.
Co ciekawe, brat mego dziadka miał na imię Ludwik, ale zmarł w dzieciństwie. Rozmarzyłam się, że może odziedziczył imię po jakimś swoim stryju albo innym zasłużonym przodku...