Dziękuję za rozszyfrowanie tekstu - ciekawi mnie kwestia przybycia ze Świnoujścia, ponieważ Andrzej urodził się 24.11.1880 właśnie w Górczynie (zakładam że tak jak Marianna pod numerem 67).
Udało mi się znaleźć informację o numeracji (KMP 2002/1 Górczyn):
Cytuj:
Nie brakowało na Górczynie lokali restauracyjnych, zwanych też czasem destylarniami. Jeden z bardziej znanych prowadził Robert Hoffmann przy ul. Łazarskiej 41 (obecnie ul. Głogowska 153), nieopodal narożnika z ul. Górki.
Cytuj:
Jeszcze w 1902 roku na parcelach numer 42 i 50 stały małe domki, pierwszy był własnością pracownika kolejowego Nejderka, drugi - murarza Swiderskiego. Mieszkały w nich tylko po trzy rodziny. Budowa nowych kamienic, wyróżniających się do dziś gabarytami, wprowadziła w pejzaż Górczyna nowy element. Jak się jednak wydaje, ten typ architektury nie upowszechnił się, bowiem, poza nielicznymi wyjątkami, górczyńskie domy wielorodzinne, zlokalizowane głównie przy ul. Łazarskiej, ze sklepami w parterze, miały tylko jedno (nr 40, obecnie 158, gdzie restaurację prowadził Kazimierz Przybyszewski) lub dwa piętra (kamienica Antoniego Mańczaka z początku XX wieku przy narożniku ulic Łazarskiej i Bosej, dawniej nr 49, rozebrana w ostatnim czasie; ryc. 23). Podobnie skromny wygląd miała kamienica nr 51 (obecnie 163), w której co najmniej od 1914 roku do końca lat międzywojennych prowadziła restaurację rodzina Muthów.
Czyli można założyć że Łazarska 45 to dzisiejszy róg Głogowskiej i Knapowskiego, lub kawałek dalej w stronę wyższych numerów ul. Głogowskiej (wg tego numeru KMP dzisiejsza Głogowska 170 to dawna Łazarska 50.
Wracając do numeracji samego Górczyna, zastanawia mnie tylko, dlaczego w akcie urodzenia był wpisany Górczyn, zamiast ulicy - w 1898 istniał już podział:
PS Panie Januszu - czy mógłbym przy okazji poprosić o spojrzenie na akt urodzenia Andrzeja Smolarka? Czy są tam zawarte jakieś istotne/ciekawe informacje dotyczące jego osoby lub rodziców? Niestety nie jestem dobry w rozczytywaniu pisma staroniemieckiego.
https://szukajwarchiwach.pl/53/1929/0/1 ... 1v3gZ0qWuQ