Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 13 sty 2025, 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 lut 2016, 12:10 

Od dłuższego czasu kręcę się w miejscu i nijak nie mogę ruszyć. Mój prapradziadek Michael Krajewski zawierał dwa razy związek małżeński; pierwszy z Marianną Król (wpis w aktach AP w Poznaniu nr3434/4/53 skan2 parafia Odolanów) drugi z Marianną Dembnicką 18.5.1859r. w Ostrowie ( http://szukajwarchiwach.pl/53/3434/0/4/ ... U-leCfppQw ) Michał umiera 15.11.1873r.
W Krempie (obecnie dzielnica Ostrowa) w wieku 50 lat, czyli urodził się ok.1823r. Niestety nie potrafię odszukać aktu urodzenia, z aktów ślubu wynika że urodził się ok. 1827r., z aktu ślubu z Marianną podano, że Zacharzew (okolice Ostrowa). W aktach urodzeń i zgonów dzieci zajęcie wykonywane - podawane jest różnie, raz młynarz, raz cieśla....ale to mniej ważne.Może się przekwalifikował. Nigdzie nie ma danych o rodzicach więc nie umiem dociec skąd faktycznie pochodził. Czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie odszukam akt urodzenia - jeszcze do tego dokładnej daty nie znam bo z istniejących akt wynika różnica pięciu lat...(Zniknęła mi też Marianna - ostatni jej ślad jest przy zgłoszeniu śmierci męża.Wpisu o zgonie nie umiem znaleźć - może źle szukam....)
Dodatkowo wszystko mi gmatwa opowieść mojego dziadka, że jego dziadek (czyli Michał) nie pochodził z naszych rejonów, podobno z okolic Warszawy. Aby bardziej sprawę zagmatwać to mi opowiadał, że Michał był szlachcicem i w czasie II wojny ze strachu spalili księgę rodowodową. Ile w tym prawdy - nie wiem..... Nie trzymałabym się kurczowo tej ostatniej opowieści, traktuję ją jako legendę rodzinną - ale może skądś przybył? Jak to ustalić?! Ratunku! Gdzie, w jakich aktach - poza metrykami i aktami zgonu mogę odnaleźć mojego Michała?

PostNapisane: 05 lut 2016, 13:08 

Zdobądź akt pierwszego ślubu Michała Krajewskiego z Marianną Król i sprawdź, jaka miejscowość jest tam wpisana przy nim.
Jeżeli chodzi o datę urodzenia, to najbliższa prawdy zawsze jest ta z aktu ślubu, czyli ok. 1827. Zauważ, że nie ma dostępnych w Internecie akt z parafii w Odolanowie, więc może w nich trzeba poszukać.

Ostatni ślad o Mariannie pochodzi z 1876 roku - wtedy zmarła córka Michała i Marianny, Marianna:
http://szukajwarchiwach.pl/11/731/0/3/1 ... /#tabSkany
Zamieszkiwała wtedy we wsi Krępa.

Ponadto dla Ostrowa Wielkopolskiego nie ma w Internecie ksiąg zgonów z USC z lat 1876-1892, więc jej zniknięcie jest umotywowane :)

Burzyński i Kotecki (Kociałkowa Górka, Czerlejno)
Błażejewski (Krzywiń), Dubisz (Strzyżew, Bieżyń)
Baranowski (Jurkowo, Rąbiń), Bukowiecki (Jurkowo)
Szuleta (Wrząca i Racławice), Kurzawa (par. Goszcz i Giżyce)

PostNapisane: 05 lut 2016, 15:15 

Witam,
Jest sporo niezindeksowanych parafii powiatów : kaliskiego, kolskiego, konińskiego..i tam bym szukał aktu urodzenia Michała.
http://basia.famula.pl/skany
Przejrzyj również tą stronkę, może znajdziesz w jakimś drzewie swojego przodka. Wtedy możesz poprosić o odczytanie jego danych w odpowiednim dziale.
https://www.myheritage.pl/research?form ... jewski&p=1
Dziadkowie lubią snuć opowieści o szlacheckich korzeniach :-) Moja babcia też tak twierdziła, a okazało się, że mam pochodzenia chłopskie i tylko w jednym przypadku mieszczańskie.

PostNapisane: 05 lut 2016, 17:28 

Witaj
Sprawdziłam akta ślubów parafii Odolanów z 1855 roku i Michał Krajewski pochodził z parafii Droszew . Ślub odbył się 31 lipca 1855 roku. Pan młody miał 29 lat. Marianna Król pochodziła z Bogdaja. Świadkami byli Jakub Mory i Jakub Mosiński.
Pozdrawiam Mariola

PostNapisane: 05 lut 2016, 19:09 

Duplikaty z Droszewa 1818-1830 są zindeksowane w Basi. Nie ma tam nazwiska Krajewski w tym okresie.
Pozdrawiam, Sławek

PostNapisane: 05 lut 2016, 19:56 

Do tych "szlacheckich opowieści" nie przywiązuję wagi Traktuję to jako legendę rodzinną :) . Natomiast skoro wyszła sprawa Droszewa, to zastanawiam się czy może być jakiś związek z Górznem..... Tam występuja Krajewscy :) Też znalazłam w Basi Krajewskich w Skalmierzycach, ale to trochę za daleko od Droszewa czy Zacharzewa.

PostNapisane: 05 lut 2016, 20:17 

No i same niewiadome i nieścisłości.... W akcie ślubu z Marianną Król , Michał pochodzi z ok. Droszewa, a gdy się żenił z Marianna Dembnicką - był z Zacharzewa.... Rozumiem, że skoro mu zona zmarła to się musiał wyprowadzić, może do Zacharzewa... Ale dlaczego wpisano w akcie ślubu Zacharzew..... Może poszukam jakichś spisów ludności? Gdzie jeszcze wpisywano czyjeś miejsce urodzenia? Może jakieś księgi cechowe? Skoro był młynarzem, tudzież cieślą, to może gdzieś ktoś to wpisywał? Czy w AP w Poznaniu może coś takiego być?

PostNapisane: 05 lut 2016, 21:33 

W akcie ślubu moich przodków napisano, że panna pochodziła z Mieściska, więc zabrałem się do indeksowania ksiąg tej parafii. Niestety aktu jej urodzenia tam nie było, a to oznacza, że tam tylko mieszkała, więc jeśli się nie mylę, to w akcie ślubu podawano miejsce ostatniego zamieszkania.
Miejsce urodzenia może być również podane w księdze dusz, o ile zachowała się taka dla danej miejscowości.

PostNapisane: 07 lut 2016, 15:23 

W XIX-wiecznych księgach ślubnych miejscowość podana dla ślubujących to normalnie zawsze miejsce zamieszkania. Z rzadka trafia się ksiądz podający miejsce urodzenia, wtedy zamiast "(ślubujący) de (miejsce)" mamy "(ślubujący) oriundus de (miejsce)".

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 08 lut 2016, 16:28 

Krajewska54 napisał(a):
Do tych "szlacheckich opowieści" nie przywiązuję wagi Traktuję to jako legendę rodzinną :) . Natomiast skoro wyszła sprawa Droszewa, to zastanawiam się czy może być jakiś związek z Górznem..... Tam występuja Krajewscy :) Też znalazłam w Basi Krajewskich w Skalmierzycach, ale to trochę za daleko od Droszewa czy Zacharzewa.

Dzien dobry,
Odleglosc miedzy Gorznem a Droszewem to tylko 8,1km zatem bardzo blisko i Krajewscy z Gorzna tez mogli rodzic ,zenic,umierac w Droszewie.
Pozdrawiam.
Barbara

Strefa czasowa: UTC + 1