Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 02 lut 2025, 14:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 gru 2009, 01:13 

Jolu co to jest KMP nr.2 -nie wiem co to jest za skrót?Jeżeli mogę prosić oświeć mnie ?
Własnie skończyłam czytać " Króla smalcu" autorstwa M.Mrugalskiej-Banaszak-wprost fantastycznie opisane lata poczatku
XX w.w Poznaniu, tak ,że przypuszczam ,że wymieniona przez Ciebie pozycja tej samej autorki daje dużo informacji i Wildzie.

Pozdrowienia

Poszukuje informacji Sępiński Piotr Paweł ,Kubaczewski/a ,Guza Augustyn, Malczewscy.

PostNapisane: 16 gru 2009, 06:58 

Hanko,
wg wikipedii: Kronika Miasta Poznania - polskie czasopismo naukowe (kwartalnik) wydawane w Poznaniu od 1923, poświęcone głównie historii i kulturze tego miasta.
Więcej: http://www.poznan.pl/mim/public/wydano/ ... seria=1006
http://www.poznan.pl/mim/public/kmp/pag ... blications
Ina

PostNapisane: 31 sie 2012, 15:37 

wspomnienia3 napisał(a):
Witam.
Bardzo dziękuję Ci Jolanto za tak cenne wskazówki.
Aha,jeszcze jedno-odcinek od Rynku Wildeckiego do Półwiejskiej w 1988 roku, na pewno się już nazywał Górna Wilda.
Pozdrawiam.Beata

Witam
Beato a mnie się wydaję, że zmiana ulicy Dzierżyńskiego na Górna Wilda nastąpiła ok. 1990 a trochę później Gwardii Ludowej na Wierzbięcice (do Rynku Wildeckiego). Pamiętam,że w 1991 odbierałam swój pierwszy dowód osobisty z adresem Gwardii Ludowej a niedługo potem musiałam go wymienić właśnie ze względu na zmianę ulicy. Od Rynku Wildeckiego do Krzyżowej zmiana nastąpiła jeszcze później. Ale być może się mylę, z upływem czasu człowieka czasem pamięć zawodzi :lol:
Jestem w posiadaniu mapy, na której dzisiejsza Górna Wilda razem z 28 czerwca 1956 roku nosiła nazwę Daszyńskiego a dzisiejsza Chwiałkowskiego - Szwajcarska. Niestety nie mam pojęcia z którego jest roku. Z Serbskiej na Bałtycką pływał prom. Na drugiej stronie mapy są reklamy firm.

PostNapisane: 08 lis 2016, 22:02 

Jak odczytać te numeracje w ww publikacji? Mój prapra mieszkał w 1911 na Kronprinzenst. 91 / nowy nr 69 w 1920 G. Wilda 56
Można jakoś określić w którym dokładnie miejscu stała / stoi ten budynek?

Pozdrawiam.

Poszukuję informacji o drukarni plac Działowy 9 / św. Wojciech 4 którą prowadził Aldon Dąbkiewicz w latach 1930-ch
Ktokolwiek widział > akt urodzenia Bronisława Kordelasińska 22/08/1906 oraz Aldon Dabkiewicz 27/07/1904

PostNapisane: 08 lis 2016, 22:23 

Górna Wilda 56 to budynek starego szpitala św. Łazarza.
https://www.google.pl/maps/place/g%C3%B ... 15!6m1!1e1
https://pl.wikipedia.org/wiki/Leprozori ... w_Poznaniu
http://poznanskiefyrtle.pl/po-fyrtlach- ... -wilda-cd/

PostNapisane: 08 lis 2016, 22:44 

Dziękuję bardzo.

A w 1920 nr 56 znajdował się tam gdzie dzisiejszy? Dziwne trochę by mieszkać w szpitalu?

Poszukuję informacji o drukarni plac Działowy 9 / św. Wojciech 4 którą prowadził Aldon Dąbkiewicz w latach 1930-ch
Ktokolwiek widział > akt urodzenia Bronisława Kordelasińska 22/08/1906 oraz Aldon Dabkiewicz 27/07/1904

PostNapisane: 09 lis 2016, 00:17 

Kilka lat temu zacząłem gromadzić informacje o numeracji ulicy Górna Wilda w okresie międzywojennym i współczesnym. Temat porzuciłem, jednak z potwierdzonych:
- współczesny numer 95 to międzywojenny 51 (Zgoda)
- współczesny numer 105 to międzywojenny 59 (firma Agol)
- współczesny numer 107 to międzywojenny 61 (apteka Pod Koroną)
- współczesny numer 122 to międzywojenny 76 (skrzyżowanie z ul. Jerzego)

Książka adresowa miasta Poznania z 1933 jest jedyną w której podano skrzyżowania i wynika z informacji w niej zawartych że:
- pomiędzy ul. Szwajcarską (Chwiałkowskiego) a ul. Wierzbięcice były w okresie międzywojennym numery 43-60
- pomiędzy Rynkiem Wildeckim a ul.św.Jerzego były w okresie międzywojennym numery 63-75

PostNapisane: 09 lis 2016, 01:19 

Dziękuję bardzo!

PostNapisane: 09 lis 2016, 09:34 

Tomku, a czy dysponujesz wiedzą nt. numeracji przedwojennej Dolnej Wildy? W szczególności chodzi o numer 73.

Pozdrawiam,

Maciej

PostNapisane: 09 lis 2016, 16:57 

Obecna numeracja na Dolnej Wildzie to efekt zmian wprowadzonych prawdopodobnie około roku 1951 kiedy to Dolna Wilda wchłonęła ulicę Lwowską.
Więcej o tym co się wtedy z nazwami ulic działo tutaj: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=146522

Z drugiej strony na stronie Cyryl jest plan datowany na rok 1947:
http://www.cyryl.poznan.pl/katalog.php? ... da%20Szyca
prócz Dolnej Wildy (z numeracją już współczesną) oraz fragmentem ulicy już Dzierżyńskiego jednak nadal z numeracją jeszcze przedwojenną !
Wydaje się że plan został po prostu błędnie datowany, na samym dokumencie jakichkolwiek dat brak.
Bez względu na datowanie zachowana na tym planie przedwojenna numeracja Dzierżyńskiego trochę kłóci się z informacją cytowaną w tym wątku wcześniej:
Jolanta napisał(a):
Poszukałam w książce „Wilda dzielnica Poznania 1253-1939” M.Mrugalskiej-Banaszak [...] Cytuję: „[...]Obecna numeracja pochodzi z końca lat 40., kiedy to zmieniając nazwę ulic Półwiejskiej i Górna Wilda na Feliksa Dzierżyńskiego, jednocześnie zmieniono numerację.

Wracając do numeracji Dolnej Wildy.
W okresie międzywojennym i do wspomnianych na początku lat 50 obowiązywała nadal numeracja typu pruskiego czyli 'na około'.

Wspierając się tak wspomnianą książką adresową z 1933 jak i planem Poznania z 1913 - numer 73 to była prawdopodobnie narożnikowa posesja przy ulicy Głębokiej w kierunku centrum miasta.
Czyli dzisiaj numer 16:
https://goo.gl/maps/3PotfVgUovm

PostNapisane: 09 lis 2016, 21:50 

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Maciej

Strefa czasowa: UTC + 1