Szanowni Państwo,
W niedzielę 2 października 2011 r. w rocznicę kapitulacji Helu odbędzie się wodowanie mojej najnowszej książki zatytułowanej: „Bohater obrony Helu. Kmdr por. Zbigniew Przybyszewski. 1907-1952”.
Plan uroczystości z udziałem m.in. władz miasta Hel, kombatantów-obrońców Helu i dyrekcji Muzeum Obrony Wybrzeża:
2 października: Msza św. w Helu o godz. 9:30.
Po niej złożenie kwiatów na grobach obrońców Helu, następnie pod pomnikiem obrońców Helu. Tutaj okolicznościowe przemówienia, a zaraz potem podpisywanie książki przez autora.
3 października w helskiej szkole im. Obroncow Helu odbędzie się rano uroczysta akademia połączona ze złożeniem kwiatów przed pomnikiem, który znajduje się tuż przed szkołą.
Potem w sali szkoły uroczystość rocznicowa i promocja książki o kmdr. por. Zbigniewie Przybyszewskim.
Serdecznie zapraszam!
Książka Krzysztofa Zajączkowskiego przypomina kmdr. por. Zbigniewa Przybyszewskiego, który w 1939 roku dowodził baterią cyplową im. Heliodora Laskowskiego na Helu. Po pobycie w oflagu, w 1945 r. komandor powrócił do służby w Marynarce Wojennej. Aresztowany w ramach tzw. spisku w wojsku, więziony w piwnicach Głównego Zarządu Informacji Wojska Polskiego w Warszawie, stanął przed sądem w odpryskowym procesie sprawy „TUN”. Skazany na karę śmierci, został zamordowany 16 grudnia 1952 r. Obok ukazania szerszego tła wydarzeń i przedstawienia losów komandora jako przedstawiciela całego pokolenia polskich marynarzy, autor odtwarza także osobiste życie Z. Przybyszewskiego.
Autorowi udało się dotrzeć do nieznanych szerzej wiadomości, które zostały wzbogacone obszernym materiałem ilustracyjnym, w dużej mierze pochodzącym ze zbiorów rodziny komandora (…). Na szczególne wyróżnienie zasługuje pamiętnik Heleny Przybyszewskiej - małżonki Z. Przybyszewskiego, listy z oflagu i jedyny list, jaki Przybyszewski napisał z aresztu Głównego Zarządu Informacji.Z recenzji prof. dr. hab. Piotra Semkowa
Krzysztof Zajączkowski - ur. 1969, politolog i dziennikarz, doktorant z zakresu
historii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, wiceprezes Stowarzyszenia Rekonstrukcji
Historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte. Autor książki
Lekarz z Westerplatte. Major Mieczysław Mikołaj Słaby. 1905-1948 (2009).
kontakt:
koszary@westerplatte.org