Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 27 sty 2025, 07:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Lejman Wronki
PostNapisane: 21 sty 2025, 21:55 

Dobry wieczór,

poszukuję informacji nt. pary małżeńskiej Walenty Lejman - Franciszka, nie posiadam żadnych informacji szukam w ościennych parafiach tych osób ale jak kamień w wodę, ich córka Marianna, wyszła za mąż za Felicjana Araszkiewicza we Wronkach w 1842 roku, szukam ich od dawna nie posiadam żadnych dat, przeglądałem szukajwarchiwach.pl - Wronki są, ale bardzo mało, wszystko okrojone w skanach. Jeśli ktoś przeglądał kiedyś księgi w archiwum i trafił na takie nazwisko to poproszę o info.

PostNapisane: 22 sty 2025, 00:54 

Dobry wieczór,

W parafii Wronki, nie występuję nazwisko Lejman, nie licząc aktu ślubu Marianny i Felicjana. Podejrzewałbym, że Marianna mieszkała tam chwilowo lub była u kogoś jako służąca, nie mam dostępu do aktu ślubu lecz może zostało tam wspomniane.

Po ślubie zamieszkali w parafii Biezdrowo w których nazwisko Marianny występuję dość licznie, patrząc na np. akt ślubu córki Katarzyny, Marianna jest zapisana jako Lehmann

skan 100
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 23#scan100

Możliwe, że Marianna pochodziła z stamtąd, w latach których urodzić się miała Marianna, w parafii Biezdrowo było małżeństwo Wojciecha i Franciszki Leymanów, sam mam taki przypadek w drzewie gdzie pomylono imię i zamiast Walentego wpisano Wojciech, podejrzewałbym, ze mogą to być rodzice Marianny.

Wojciech Leymann i Franciszka z Szymsków
ślub wzieli w 1804r. w Biezdrowie

ich dzieci (zapisywani byli różnie raz jako Leymann a raz jako Szymscy lub Szymkowiak

Regina Marianna 1808-1819 (dwa razy zapisana Leyman)
Katarzyna Agnieszka 1811-1819 ( przy ur. Leyman przy zgonie nazwisko Leyamn ojciec matka Szymska)
Marianna Anna 1813 (ur. Szymsków najprawdopodobniej jest to Marianna której poszukujesz)
Szymon Andrzej 1815-1819 (zapisany przy ur. z Szymskow przy zg. Leyamn)
Mikołaj 1817-1831 (dwa razy Leyamn)

Możliwe, że przeoczyłem jakieś dziecko Wojciech i Franciszki ale przeglądałem indeksy na szybko.
Marianna Anna urodziła się 12.03.1813 nie ma dostępu na fs więc nie mogę odczytać miejscowości.

Nie można tego uznać, za potwierdzenie ale już jako mocny poszlak. Przez inną parafię ślubu i narodzin Marianny oraz możliwy błąd imienia ojca, bo to, że ksiądz zapisywał ich raz nazwiskiem Wojciecha a raz Franciszki to w tamtych czasach się często zdarzało i akurat Marianna zapisana w akcie została Szymska co utrudniło poszukiwania.

Mam nadzieję, ze pomogłem i dałem nowe poszlaki w potwierdzeniu pochodzenia Marianny.

Pozdrawiam
Krystian

PostNapisane: 22 sty 2025, 01:04 

Franciszka była córką Walentego Szymka i Katarzyny urodziła się 2 pazdziernika 1785r. w parafii Biezdrowo.

Walenty i Katarzyna Szymkowiak ślub wzięli 19.11.1780r. w Biezdrowie

PostNapisane: 22 sty 2025, 18:30 

Cześć Krystian ! Jestem pod wielkim wrażeniem że po paru godzinach dostałem odpowiedź, szukałem i szukam nadal takich informacji, nie wiem jak mam się odwdzięczyć za wiadomości i wskazówki, niespodzianka od samego rana jak odczytałem wiadomość. Niekiedy jest tak że szukamy czegoś latami a inni widzieli to lub widzą gdy my tego nie zauważamy, biorę się za pracę z tymi Lehmannami z Biezdrowa.

PostNapisane: 22 sty 2025, 19:18 

Przed momentem odszukałem akt zgonu Marianny, żony Felicjana Araszkiewicza.

Marianna zd. Lejman /Lehmann zmarła 9 października 1854 roku w Kłodzisku p. Biezdrowo.
zmarła przy połogu w wieku 37 lat, skan 20, pozycja 122/54
Felicjan owdowiał i ożenił się ponownie w Cerekwicy w 1855 roku z Agnieszką z d. Ławicką - odezwał się niedawno potomek z tego małżeństwa, ponownie owdowiał i ożenił się 3x z wdową Marianną z d. Maciejewską w Pniewach w 1876 roku. Felicjan, zmarł 30 lipca 1895 roku w Koźlu par. Otorowo.

PostNapisane: 22 sty 2025, 20:52 

Marianna Anna urodziła się 12.03.1813 w miejscowości Pierwoszewo. Miejscowość w sołectwie Biezdrowo 2,5 km na północ od Biezdrowa. - strona 176 księgi chrztów z lat 1798-1817.

PostNapisane: 22 sty 2025, 21:55 

Podejrzenia mam co do ślubu z PP - 19/1832
Wojciech Lehmann lat 40, wdowiec - Katarzyna Dondrzanka lat 26, Wojciech być może to mąż Franciszki z d. Szymkowiak.. każdy trop jest ważny.

Strefa czasowa: UTC + 1