Witam,
dysponuję kopią wyciągu z listy nr 10 osób wysiedlonych 13 grudnia 1939 z obozu Główna (Poznań Wschód) (w oryginale Liste Nr 10 der evakuierten Personen, die am 13. Dezember 1939 aus dem Lager Glowno (Posen Ost) in das Generalgouvernement abtransportiert worden sind). Na liście tej obok szeregu innych rodzin zawarte są dane mojej rodziny, tj. Zenona Góreckiego, Janiny Góreckiej oraz dzieci Juliusza i Aleksandry wraz z miejscami i datami urodzenia. Rodzice moi z rodzeństwem (5 i 7 lat) zostali wysiedleni do Częstochowy, z której wrócili do Poznania w 1945 r. W Częstochowie urodziła się moja siostra i ja (1942 r.). Moje starania mające na celu uzyskanie informacji co do miejsca zamieszkania nie powiodły się (brak danych wskutek pożaru i zniszczenia kart meldunkowych w Częstochowie). jestem zainteresowany każdą informacją, która pozwoliłaby mi choć częściowo odtworzyć ten etap życia mojej rodziny. Szczególnie interesuje mnie okres od momentu dotarcia transportu do Częstochowy, tj. czy ktoś się zaopiekował wysiedlonymi, jeżeli tak, to kto (władze niemieckie, polskie, organizacje społeczne), na jakich zasadach kwaterowano wysiedlonych, zatrudnienie, itp. Będę zobowiązany za każdą informację, każdy dokument z tamtego okresu.
Marian
|