admin: proszę nie dublować postów; połączono z istniejącym wątkiemKoleżanki i Koledzy...
Dwa lata temu na forum toczyła się ciekawa dyskusja połączona z wymianą informacji na temat nazwiska Kranc (w różnych odmianach). Noszę to nazwisko i poszukuję informacji. Krótko - mój prapradziadek przybył do Choroszczy pod Białymstokiem w latach 80-tych XIX wieku ze Zgierza, gdzie prawdopodobnie urodził się. Był synem Antoniego Kranc.
Kiedyś na stronach int. znalazłem informację na temat Jana Kranc - piekarza za Zgierza, który był świadkiem chrztu jakiejś dziewczynki. Niestety umknął mi ten dokument. Były to lata 50-te XIX wieku. Jest też dokument mówiący o Antonim Kranc - czeladniku cukierniczym z roku 1854, który zamieszkiwał w Warszawie w domu Tekli Kranz na Nowym Świecie. Trudno mi jednak te fakty łączyć, ponieważ mam ich zbyt mało. Zleciłem poszukiwania w Archiwum Archidiecezjalnym i... czekam.
Jeżeli któreś z was, w trakcie swoich poszukiwań natknął się na informacje zbliżone do moich - uprzejmie proszę o kontakt.
Dopowiem, że Michał ożenił się przed 1885 z Marianną Sitko (Sitkowską) z Sitkowa k. Janowa (Podlaskie).Miał pięcioro dzieci...
Będę wdzięczny z każdy post...
Przemysław