Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 sty 2025, 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2015, 09:21 

Poszukuję danych dotyczących: Jan Woderski syn Józefa, ur. w 1858 r. oraz jego żony Pelagii z domu Grabowska ur. w 1862 r. Parafia Buk. Jakie są korzenie Woderskich? skąd przybył do Buku Józef Woderski? Nazwiska Jaworowicz, Przyborowicz, Grabowska, są to nazwiska kobiet z którymi Woderscy żenili się. Czy ktokolwiek może mi podpowiedzieć gdzie mam szukać.

Tytuł: Re: AA Poznań
PostNapisane: 13 maja 2015, 11:16 

Wbrew panującym tu zwyczajom, nie podpisałaś (-eś) swojego postu. Nie wiem więc jak mam się do Ciebie zwracać :)

Józef Woderski ożenił się z Marianną Jaworowicz. Było to w Buku 21 października 1855 roku. W akcie ślubu zapisano, że oboje małżonkowie byli bukowianami. Jednak w latach wcześniejszych nazwisko Woderski w Buku nie występowało. Od 1783 roku mieszkała tu rodzina Wodyńskich, ale nie łączyłbym ("na siłę") obu rodzin. Nie ma dowodów potwierdzających zmianę nazwiska z Wodyński na Woderski.

Ponieważ Józef Woderski był kowalem, radziłbym zajrzeć do protokolarza cechu ślusarzy i kowali w Buku (APP: Zespół: 53/1302/0 Cechy miasta Buk (pow. nowotomyski) » Seria: 7 Cech łączny » Jednostka: 36,
http://szukajwarchiwach.pl/53/1302/0/7/36#tabJednostka). Jeśli Józef Woderski wstąpił do cechu po 1853 roku, to być może w protokóle przyjęcia podano skąd pochodził.

Informacje o ślubie Józefa Woderskiego oraz zapisy na temat Jaworowiczów, Przyborowiczów i Grabowskich z Buku, znajdziesz w Poznań Projekt i BaSIA.

PostNapisane: 17 maja 2015, 13:37 

Dziękuję za informację. Panie Mariuszu jestem starszą osobą i muszę trochę nauczyć się poruszać na forum "Gniazda" ponieważ jestem tu dopiero od trzech dni. Z poważaniem Jadwiga Kowalczyk z d. Woderska.

Strefa czasowa: UTC + 1