Witam serdecznie,
Poszukuję informacji o
Bronisławie Gajda. Jest to mój pradziadek.
Z dokumentów, które posiada moja rodzina udało mi się ustalić:
- mój dziadek Brunon – syn Bronisława – urodził się w Poznaniu (prawdopodobnie Dębiec) w 1924 r. – był najmłodszym i trzecim dzieckiem Bronisława;
- żoną Bronisława była Małgorzata Schaffer urodzona w Altpochr (Sudetenland) w 1896 r.
Tyle wiem z dokumentów.
Z opowiadań ś.p. dziadka Brunona wiem, że w naszej rodzinie była osoba nazywająca się Marcin Maczuga.
Tu wielkie podziękowania dla WBC oraz dla zespołów opracowujących Bazy Małżeństw i Nekrologów Poznańskich.
Dzięki nim udało mi się ustalić następujące fakty:
- Ignacy Gajda mieszkał w Poznaniu ul. Traugutta 5 ( prawdopodobnie mój prapradziadek).
- Ignacy Gajda urodził się w 1858 (nie znam miejsca i dokładnej daty.)
- Ignacy Gajda ożenił się z Stanisławą Miczuga (21 lat) w roku 1885 w parafii Św. Marii Magdaleny w Poznaniu.
Prawdopodobnie Stanisława Miczuga jest córką Marcina Miczuga i Julianny Hoffmann. (zagadka nr 1 rozwiązana
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
)
Marcin Maczuga (28 lat) i Julianna Hoffmann (32 lata) pobrali się w 1864 roku w Poznaniu w parafii Św. Marcina.
W Książce Adresowej z 1926r. pojawia się zapis, że Bronisław Gajda mieszka razem z Ignacym. Jest to jedyny zapis jaki znalazłem o Bronisławie Gajda. W latach poprzednich i późniejszych nie ma go w spisie.
Podobno Bronisław zmarł w 1939r. przed wybuchem wojny.
Nie ma go jednak ani w bazie nekrologów ani małżeństw.
Proszę o radę jak dalej szukać informacji o pradziadku.