Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 19 sty 2025, 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2013, 19:45 

Dobry wieczór.

Piszę do Szanownego Państwa z serdecznym pytaniem czy ktoś z użytkowników forum przeglądał lub zamierza przeglądać księgi dotyczące parafii Trzemeszno?

Jeżeli tak, to czy mógłbym mieć gorącą prośbę o sprawdzenie w nich daty ślubu moich prapraprapradziadków Marcina i Anny Grzegorskich mieszkających w 1820 w Miatach (ślub między rokiem 1797-1801- przy założeniu, że mieli tylko jednego syna i, że urodził im się rok po ślubie oraz, że tam ślubowali, bo jedyne co wiem na pewno, to to, że mój praprapradziadek Paweł [ich syn] brał w 1820 roku metrykę chrztu z parafii trzemeszeńskiej) oraz o dokładną datę urodzenia ich syna Pawła (mojego 3xpradziadka), gdyż posiadam 6 dokumentów i w nich występują 4 daty urodzenia (1798 wg. urodzenia jego 2 dziecka [mojego prapradziadka], 1799 wg. aktu ślubu, urodzenia 4 dziecka i projektu poznań, 1800 wg. urodzenia 1 dziecka i zapowiedzi przedślubnych, 1802 wg. aktu śmierci).

Z góry dziękuję za okazaną pomoc i przepraszam za wszelkie pojawiające się błędy językowe, stylistyczne, ortograficzne.

Serdecznie pozdrawiam.

Mariusz Grzegórski

PostNapisane: 17 mar 2013, 20:36 

Dobry wieczor,
pare Grzegorskich znalazlem w parafii Kamieniec, pow. mogilenski (w sumie niedaleko, byc moze rodzina). Konkretnie:
- Andrzej Grzegorski (ur. ok. 1757 - zm. 19.9.1827, w Milawie), zona Marianna Luszczynska. Dzieci (raczej na pewno nie wszystkie):
- Ewa Grzegorska (ur. ok. 1798), maz (slub w 1813) Melchior Kozinski (ur. ok. 1791 - zm. 28.9.1852, Milawa)
- Marcin Grzegorski (ur. ok. 1802 - zm. 3.2.1829, Milawa)
- Andrzej Grzegorski (ur. ok. 1807 - zm. 12.4.1831, Milawa)

Byc moze bede mial szanse przejrzec pare akt z Trzemeszna z poczatku XIX wieku, jak znajde wspomniana pare to dam znac.

Pozdrawiam,

Piotr

PostNapisane: 19 mar 2013, 03:22 

Dobry wieczór!

Bardzo dziękuje za informacje- przyznam się szczerze, że nie wiedziałem o ich istnieniu. Być może są w jakiś sposób spokrewnieni z 4x pradziadkami (może się okazać, że są to 5x pradziadkowie [zakładając, że mieli jeszcze przynajmniej jednego syna i że ten syn ożenił się w wieku max 20 lat to by pasowało] i rodzeństwo 4x pradziadka [to, że miał rodzeństwo to mogę przyjąć jako pewnik, gdyż kolejne pokolenia (3x pra-, 2x pra-, pra-, dziadkowie, moi rodzice) są wielodzietne]).

Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam.

Mariusz

P.S. Jak uda mi się ustalić koligację to obiecuję, że się pochwalę.

PostNapisane: 20 mar 2013, 11:04 

Kilka tygodni temu przeglądałam mikrofilm Trzemeszno Wieś, na którym były zapisy dotyczące wsi Miaty. Nie byłam zainteresowana nazwiskiem Grzegorski , niemniej jednak na zdjęciach , które zrobiłam jest trochę zapisów z tym nazwiskiem. np. Miaty 4.3.1824 zgon Christoforus Grzegorski lat 70. Nazwisko to pojawia się również w pobliskiej parafii Ostrowite Prymasowskie . Jeśli jesteś zainteresowany, mogę przejrzeć posiadane zdjęcia w poszukiwaniu tego nazwiska.
Pozdrawiam Halina

PostNapisane: 21 mar 2013, 00:39 

Dobry wieczór!

Jestem zainteresowany i to bardzo.

Dziękuje za przykład (Krzysztofa) być może jest to brat mojego 4x pradziadka lub jakiś bliski krewny (przeważnie członkowie mojej rodziny blisko siebie się osiedlali).

Jeśli uprzejmie mógłbym Panią o to prosić, to byłbym wdzięczny za okazaną pomoc.

Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam.

Mariusz.

PostNapisane: 21 mar 2013, 17:43 

Witam!
7 listopada 1790 roku w parafii Ostrowite Prymasowskie zawarli ślub Marcin Grzegorski, młodzieniec i Anna Budzyńska panna. Świadkowie: Piotr Swinski i Tomasz Sniegoski. Miejscowość Zalesie.

Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: 22 mar 2013, 00:03 

Dobry wieczór!

Bardzo dziękuje Panu za pomoc.

Na 90% jestem przekonany, że to o nich chodzi (by było 100%, ale niepokoją mnie 3 słowa [które nie wiem czy można wyjaśnić w sposób nie budzący wątpliwości] w akcie ślubu mojego 3xpradziadka dotyczące 4xprababki Anny).

Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam.

Mariusz

Strefa czasowa: UTC + 1