Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 25 kwi 2025, 19:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2025, 17:22 

Witam forumowiczów pisze z prośbą o pomoc, poszukuję informacji na temat rodziny moich przodków niestety co próbuję odnaleźć informacje to jak kamień wodę nic.

Szymon Bryl ur.27.11.1821 Bruczków syn Bartłomieja Bryla i Agnieszki Kowalskiej/Kowal
Marcjanna Baszyńska ur.09.12.1822 Siedmiorogów córka Andrzeja Baszyńskiego i Marianny Filipiak
Szymon i Marcjanna ślubowali 20.10.1844r. w Borku Wlkp Szymon zmarł 23.03.1884r. a Marcjanna 25.01.1888 oboje w Bruczkowie

Poszukuję informacji na temat rodziców tej pary ponieważ moje informacje są dość ubogie.

Na temat rodziny Baszyńskich wiem tyle, że rodzice Marcjanny ślubowali 15.11.1807r. w Borku Wlkp. Marianna jako Filipiak a Andrzej jako Jakubiak.

Na temat rodziny Bryl wiem, że Bartłomiej ożenił się z wdową Agnieszką Lekosz 08.02.1811r. w Borku Wlkp. Agnieszka w akcie ślubu z 1 mężem Józefem jest zapisana jako Kowalanka córka Mikołaja i Małgorzaty, szukałem tego małżeństwa w parafii Borek ale żadnej zmianki nie znalazłem.

Bartłomiej Bryl nie wiem nic na temat jego wcześniejszych losów znam jego datę i miejsce śmierci jak i jego żony. Bartłomiej zm 05.01.1837r. w Bruczkowie a Agnieszka 15.09.1843r. także w Bruczkowie.

Bardzo będę wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki i tropy by udało mi się odnaleźć informacje na temat tych rodzin.

Pozdrawiam serdecznie
Krystian

PostNapisane: 23 kwi 2025, 10:15 

Dzień dobry!
Parafia katolicka Borek, wpis 4 / 1811

Bartholomaeus Bryl 100%
Agnes Liluszka (wdowa)
Grzegorz Adamczak (e-mail: zaniek1959@yahoo.com.au):
w moim drzewie
(04-03-2020)

PostNapisane: 24 kwi 2025, 05:48 

Dziękuję za odpowiedź, kontaktowałem się z Panem Grzegorzem, niestety nie ma on żadnych innych informacji która by nakierowany na dalsze poszukiwania.

Może ktoś z państwa ma dostęp do aktów ślubu z Borku Wielkopolskiego i tam byłyby zapisane miejscowości pochodzenia par młodych Andrzeja i Marianny lub Bartłomieja i Agnieszki. Bardzo będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Krystian

Strefa czasowa: UTC + 1