Dobry wieczór,
W parafii Wronki, nie występuję nazwisko Lejman, nie licząc aktu ślubu Marianny i Felicjana. Podejrzewałbym, że Marianna mieszkała tam chwilowo lub była u kogoś jako służąca, nie mam dostępu do aktu ślubu lecz może zostało tam wspomniane.
Po ślubie zamieszkali w parafii Biezdrowo w których nazwisko Marianny występuję dość licznie, patrząc na np. akt ślubu córki Katarzyny, Marianna jest zapisana jako Lehmann
skan 100
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 23#scan100 Możliwe, że Marianna pochodziła z stamtąd, w latach których urodzić się miała Marianna, w parafii Biezdrowo było małżeństwo Wojciecha i Franciszki Leymanów, sam mam taki przypadek w drzewie gdzie pomylono imię i zamiast Walentego wpisano Wojciech, podejrzewałbym, ze mogą to być rodzice Marianny.
Wojciech Leymann i Franciszka z Szymsków
ślub wzieli w 1804r. w Biezdrowie
ich dzieci (zapisywani byli różnie raz jako Leymann a raz jako Szymscy lub Szymkowiak
Regina Marianna 1808-1819 (dwa razy zapisana Leyman)
Katarzyna Agnieszka 1811-1819 ( przy ur. Leyman przy zgonie nazwisko Leyamn ojciec matka Szymska)
Marianna Anna 1813 (ur. Szymsków najprawdopodobniej jest to Marianna której poszukujesz)
Szymon Andrzej 1815-1819 (zapisany przy ur. z Szymskow przy zg. Leyamn)
Mikołaj 1817-1831 (dwa razy Leyamn)
Możliwe, że przeoczyłem jakieś dziecko Wojciech i Franciszki ale przeglądałem indeksy na szybko.
Marianna Anna urodziła się 12.03.1813 nie ma dostępu na fs więc nie mogę odczytać miejscowości.
Nie można tego uznać, za potwierdzenie ale już jako mocny poszlak. Przez inną parafię ślubu i narodzin Marianny oraz możliwy błąd imienia ojca, bo to, że ksiądz zapisywał ich raz nazwiskiem Wojciecha a raz Franciszki to w tamtych czasach się często zdarzało i akurat Marianna zapisana w akcie została Szymska co utrudniło poszukiwania.
Mam nadzieję, ze pomogłem i dałem nowe poszlaki w potwierdzeniu pochodzenia Marianny.
Pozdrawiam
Krystian