Chrystian Orpel napisał(a):
1- Ich bin aus Billy-Montigny ... nie znaczy to, że jestem urodzony zu Billy-Montigny !
2- Czy nie można było zostać zabity w bitwie pod Sadową mając 30 lub 40 lat ?
3 - Mokronos jest w szukajwarchiwach oraz w BaSI ... Chyba już sprawdzono ?
4- Bohater (z punktu widzenia Hohenzollernów ?) ma jakąś wielką wadę : nazywa się Jan Nowak.
Chrystian
ad1. przyjąłem najprostszą opcję -
"aus Mostonos" pozwala przypuszczac, że osoba z Mostonosu prawdopodobnie urodziła się gdzieś w tych okolicach. Możliwe, że rzeczywiście Johann Nowak urodził się w innej miejscowości, nawet odległej od owego Mostonosu, ale najpierw chciałbym potwierdzic lub odrzucic powyższe założenia.
ad2. również założenie, że poborowi byli wcielani do armii pruskiej w wieku około 20 lat. Służba w tym pułku trwała do 5 lat; zaś przydatnośc żołnierza ( szczególnie piechoty) po przekroczeniu przez niego wieku 25 lat mogła znacznie się obniżyc, szczególnie w końcowym okresie służby...
Co oczywiście nie wyklucza wcielenia również poborowych w starszym wieku niż założyłem.
ad3. tematem
"Johan Nowak i współpolegli" zajmuję się już od dłuższego czasu. W chwili obecnej próbuję dotrzec do zapisów w stosownych księgach dot. urodzenia tych fizylierów oraz do dokumentów związanych z poborem oraz wcieleniem ich do armii pruskiej. Rezultaty dotychczasowego przeszukania wspomnianych wyżej
szukaj w archiwach oraz BaSIA określiłbym jako mizerne...
Pisałem w tej sprawie m.in. do EZA w Berlinie - nie otrzymałem stamtąd jakiejkolwiek odpowiedzi....
Stąd pomysł na publiczne zwrócenie się o pomoc. Użytkownicy tego forum jak też innych podobnych, także forowicze piszący na kilku forach historycznych są niewątpliwie posiadaczami ogromnej wiedzy, więc może ktoś mi coś doradzi, podpowie....
Nie oczekuję, że ktoś coś zrobi za mnie - a gdyby jednak , to oczywiście będę ogromnie wdzięczny...
Udało mi się zgromadzi do tej pory pewną ilośc materiałów poświęconych temu tematowi, ale doskonale wiem, że to nie wszystko. Stąd moja powściągliwośc w opisach, aby niczego nie sugerowac....
ad4. tu wyjaśnienie - nazwisko fizyliera Johann'a Nowaka i 12 innych fizylierów zostało umieszczone na tablicy pamiątkowej ufundowanej przez współtowarzyszy broni i społeczeństwo miasta Koszalin, gdzie stacjonował pułk. Tablica została odsłonięta w r. 1867 - w pierwszą rocznicę bitwy...
Straty pułku w bitwie pod Sadową były wielokrotnie wyższe niż wspomnianych 13 fizylierów. Przyjmuję więc, że musieli oni czymś szczególnym zasłużyc się na to wyróżnienie...
Nawet "u Hohenzollernów"; stąd moje określenie go jako bohatera...
Podane wyżej opinie są wyłącznie i jedynie moimi "roboczymi założeniami" i dlatego też nie muszą miec potwierdzenia w faktach. Niemniej jednak staram się je potwierdzic lub odrzucic by przejśc do następnych.
Niezmiernie istotnym jest potwierdzenie / odrzucenie założenia, że wspomniany na tablicy Mostonos i wpółczesny Mokronos to ta sama miejscowośc. Tutaj zaś zarówno
Kartenmeister i kilka słowników geograficznych, które już przejrzałem nie przybliżyły mnie do uzyskania odpowiedzi na to pytanie.
Tematem tym zainteresowałem się po obejrzeniu tej tablicy na wystawie w Gdańsku. Zaś szczególnym powodem było to, że jednym z poległych w tej bitwie był fizylier, pochodzący z miejscowości w Wielkopolsce, w której kiedyś mieszkałem.
Taki trochę lokalny patriotyzm.