zibip47 napisał(a):
Kuślin (USC) - akt urodzenia, rok 1887
Emma Klara , rodzice: Ludvig Grześkowiak , Anna Kramer ,
Archiwum Państwowe w Poznaniu
1883/1/40, skan 250
Parafia katolicka Wytomyśl, wpis 23 / 1893 zgodność: Pan młody: 100%
Ludovicus Grześkowiak
Anna Kramer ojciec: Hermanus Kramer, matka: Paulina Adam
Ludwik Grześkowiak - mistrz masarski, występuje jako świadek na ślubie cywilnym mojego pradziadka w 1894r i ma wtedy 64lata. Z rodzinnych przekazów ustnych wiem
że taki istniał i miał dwie córki. Mam spisanych wszystkich Grześkowiaków i to imię się nie powtarza. Drzewo mam w My Heritage i w podobieństwach mi On wyskakuje ale nie moge nawiązać kontaktu bo za to by trzeba było zapłacić a nie myślę płacić.
Czy narodowość i protestantyzm Anny Kramer (domyślam się ze to Niemka) miałby wpływ na tę okoliczność? Ja naprawde nie wiem, co tym mysleć. Znajac pruską skrupulatność uważam za nie możliwe by facet przyszedł do USC i powiedział ze moja zona urodziła dziecko nie będąc w związku małżenskim z nią.
Admina przepraszam ale miałem kłopot z nazwaniem sprawy. To się nie powtórzy.
Pozdrawiam. Zbyszek
Może wzięli ślub cywilny znacznie wcześniej, po 1874 roku - a z kościelnym z jakichś powodów czekali do 1893?
Spotykałem takie zapisy - małżonkowie posunięci w latach i była adnotacja księdza typu "od 20 lat w konkubinacie".
W tym wypadku prawdopodobna różnica wyznaniowa mogła spowodować, że zdecydowali się tylko na ślub cywilny.
Jest też jeszcze jedna możliwość - że długo wcześniej wzięli ślub u pastora, w parafii ewangelickiej. Co prawda nie praktykuje się w takiej sytuacji powtórnych zaślubin w kościele innego wyznania, ale może akurat tu zrobiono inaczej.
Tak czy owak, warto zajrzeć do oryginalngo zapisu z 1893 roku w par. Wytomyśl, może znajdzie się tam jakaś wskazówka.
Pozdrawiam,