Mój teść Wacław Rogacki z rodziną (ojcem Janem, stryjem Franciszkiem, jego żoną Katarzyną oraz z dziećmi) zostali wysiedleni w gminy Gołańcz (Konary). Wiem, że byli w obozie przesiedleńczym w Łodzi, natomiast nie wiem czy byli również w Poznaniu - chyba nie. Z Łodzi trafili później w Lubelskie. Powołując się na wspomniane na forum książki, w których określono poszczególne wysiedlenia z powiatów zwróciłam się do IPN o prośbą o jakieś potwierdzone informacje bo żadnych dokumentów niestety nie mamy. Odpowiedziano mi :" w archiwum IPN znajduje się jedynie dokumentacja z listopada 1939r. dotyczących przygotowań do akcji wysiedleńczej z powiatu wągrowieckiego, ogólne informacje o liczbie rodzin wysiedlonych z ww. powiatu, również gminy Gołańcz w sierpniu i wrześniu 1940r. oraz listy osób wysiedlonych z okresu listopad 1940- kwiecień 1941 i w 1942r. Na wspomnianych listach nie ma nazwiska Rogacki" Coś się mówiło, że wnioskowali o skreślenie z listy do wysiedlenia, powołując się na jakąś chorobę. Jednak zostali później wysiedleni, ale zupełnie nie wiadomo kiedy. Wprawdzie wskazano mi, że mogę pytać w archiwum w Łodzi i w Poznaniu, ale jak z powyższego wynika nie mam punktów zaczepienia. Widzę, że jeżeli chodzi o obóz w Poznaniu na forum udziela P Piotr informacji. Czy ma ktoś jakąś informację (listy, książki) dotyczące obozu w Łodzi gdzie mogłabym sprawdzić nazwisko. Może ktoś bada temat wysiedlonych przez obóz w Łodzi. Liczę na jakąś podpowiedź. Roma Rogacka
|