Witam. Pozwolę sobie założyć nowy wątek o Wiśniewskich - moich przodkach. Bardzo proszę o pomoc - mam duże braki. Każda informacja bardzo cenna. Czytałam na forum, że Wiśniewscy są poszukiwani, może tym sposobem jakaś nić powiązania się znajdzie - może komuś się przyda.
Poszukuję - kiedy i gdzie urodził się Johann Wiśniewski, rodzice - Stanislaus Wiśniewski, Barbara Kuropatwińska. żona- Josephine Bogacz, ślub 1836 Sławsk Wielki. rodzice- Adalbertus Bogacz, Anna Piskula. syn - Antoni, Johann Wiśniewski ur. 13.I.1857 Kruszwica, zm. 14.III.1904 Kwieciszewo. Czy były inne dzieci tej pary? Żona Antoniego - Stanisława Dobrzelewska, ur. 1.V.1865 Kruszwica, zm. 26.II.1901 Kwieciszewo. ślub XI. 1885 Kruszwica.{ daty z pomnika } Dzieci Antoniego i Stanisławy : 1- Agnieszka ur.1886, zm. 1.II.1927, mąż Szwarc, córki Janina, Sabina - bliźniaczki { dane z opisu zdjęć } Kiedy dokładnie się urodziła i gdzie, czy były inne dzieci? 2- Mieczysław, Stanisław- ur. 22.X.1886 w Bronisławiu, zm.10.II.1951 w Poznaniu. żona - Stanisława z d.Ludwiczak ur. 20.X.1889 Dolsk, zm. 12.XII.1956 Poznań. 3- Maria ur. 27.XI.1880, zm.6.X.1956 { daty z pomnika } gdzie się urodziła? mąż Józef Białecki - ur. 21.II.1869, zm. 25.II.1953 { daty z pomnika } dzieci tej pary? 4- córka - za męża Plewińska. 5- Maryś - wyemigrował na zachód { opis zdjęcia } 6- Bożena -jej córka w 1928 r miała komunię w Gdyni { opis zdjęcia } 7- Antoni - wyjechał do Francji { opis zdjęcia } 8- Bolesław - żona Helena, córka Wieńczysława { opisy zdjęć }.
To wszystko co wiem.
Pozdrawiam. Dziękuję. Kaniewska Małgorzata.
Edycja nazwiska żony Johanna na Bogacz. Przepraszam, pomyliłam się przy pisaniu. Dopisałam rodziców Jana i Józefy. Kaniewska Małgorzata .
Edycja - Dotarłam do rodzeństwa Jana Wiśniewskiego : akt małż: Casimirus Smoliński lat 28, rodzice: Lucas Smoliński, Anna Gołębieska. Antonina Wiśniewska lat 17, rodzice: Stanislaus Wiśniewski, Barbara Kuropatwińska. Parafia katolicka Kruszwica, wpis 2/1833.
akt małż: Valentinus Zakrzewski lat 26, ojciec Joannes Zakrzewski. Susanna Wiśniewska lat 18, ojciec Stanislaus Wiszniewski. Parafia katolicka Kruszwica, wpis 3/1842. Być może siostra Jana?
Pozdrawiam. Kaniewska Małgorzata.
Ostatnio edytowano 28 gru 2017, 18:38 przez Gosia53, łącznie edytowano 3 razy
|