MilczynskaNatalia napisał(a):
Szanowni Państwo,
Otóż według Babci trafili do Obozu w 1941 lub 1942 roku, a z tego co wiem obóz ten powstał dopiero w roku 1943. Nie ma możliwości, że byli w nim po prostu później, gdyż jeden z mężczyzn w roku 1943 już nie żył.
W związku z tym proszę o pomoc- gdzie mogli trafić, jeśli nie tam, czy istnieje w ogóle możliwość określenia jaki inny obóz mógł to być? Na stronie straty.pl nie znalazłam nic pomocnego. Dodam, że rodzina mieszkała wtedy w poznańskim Junikowie- nie wiem, czy ta informacja jest tu pomocna.
Pozdrawiam
Na wiosnę 1941 rozpoczęto budowę autostrady oraz utworzono dwa obozy "żydowskie" dla około 150 osób: 6 baraków przy ul. Samotnej w Poznaniu , drugi (5 baraków) w Żabikowie przy ul. Kościuszki - na południe od terenu obozu żabikowskiego (obecne okolice ul. Kościuszki 51). Oba funkcjonowały do 1943 roku. Po wstrzymaniu prac przy budowie autostrady w 1942 roku zaczęto likwidować obozy, więźniów wywożono lub wykorzystywano do prac na terenie Lubonia i Poznania (np. przy budowie obozu żabikowskiego, na cmentarzu św. Trójcy przy Samotnej w czasie chowania ekshumowanych na likwidowanych cmentarzach poznańskich).
We wrześniu 1942 roku rozpoczęto budowę obozu żabikowskiego, w lutym 1943 zaczęto już kierować do obozu pierwszych więźniów śledczych.